Un album cât România de mare, produs de Electrecord, și un turneu național cu Trei Parale

În decembrie, anul trecut, Electrecord revenea pe piața muzicală locală cu un dublu album, lansat și în formatul unui disc de vinil – primul după 27 de ani de pauză. Se numea România. 100 de minute și era opera excelentului grup de muzică tradițională numit Trei Parale.

E duminică, 17 decembrie 2023, în jurul orei 19. Suntem în Studioul „Horia Bernea” al Muzeului Național al Țăranului Român din București. În jurul nostru, lumea se face confortabilă în fotoliile roșii, un foșnet general care anunță faptul că ceva urmează să se întâmple. Sala e plină, ba chiar sunt șiruri de oamenii în spatele ei și pe culoarele laterale. Lumina scade în intensitate, pe scenă urcă câteva siluete: „Suntem formația Trei Parale și o să fim împreună 100 de minute astăzi”. Florin Iordan, liderul grupului bucureștean și etnomuzicolog la Muzeul Național al Țăranului Român, cu birou chiar deasupra cinematografului în care cântă în seara asta de decembrie, vorbește despre albumul proaspăt lansat de casa de discuri Electrecord, aflată și ea la momentul revirimentului. România. 100 de minute este o incursiune sonoră în România din preajma Marii Uniri, un LP care omagiază în același timp munca unor eminenți culegători de folclor precum Constantin Brăiloiu, Bela Bartok, Tiberiu Brediceanu. Pe scena de la MȚR, cântece mai cunoscute au ba, instrumente tradiționale din diverse arii ale României, tonalități și ritmuri se succed cu o vervă molipsitoare, fie că vorbim de o doină sau de un dans. Sudul și Nordul, Estul și Vestul, provinciile României, cu toate moștenirile, amestecurile și influențele lor, sunt ipostaziate sonor de o formație și ea însuflețită de căldura publicului și de propriile volute instrumentale. Florin și Beatrice Iordan, Mihai Balabaș și Daniel Pop, ajutați punctual de fiica cuplului Iordan, Maruca, și de Mariana Hurjui-Său, ne ridică pe toți în picioare.

Pe muzica formației din București am trecut în 2024 ca să ajungem, iată, deja în luna aprilie. Între timp, albumul România.100 de minute a stârnit interesul iubitorilor de muzică și colecționarilor. Primul vinil publicat de celebra casă de discuri Electrecord după 27 de ani de pauză este apreciat pentru conținutul muzical valoros, pentru prezentarea bogată și riguroasă, pentru aspectul special al tiparului. Mai mult, albumul a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural 2024, categoria Muzică, organizatorii justificând propunerea astfel: „O remarcabilă incursiune sonor-arheologică în muzica autohtonă de la jumătatea secolului al XIX-lea”. Iar formația Trei Parale și cea mai longevivă casă de discuri din România doresc să facă cunoscut acest album și printr-o serie de concerte în diferite orașe din țară și din străinătate, un turneu național. Până la finalul lunii august 2024, trupa dorește să-și prezinte ultimul album într-un turneu prin țară, care să includă orașe precum Alba Iulia, Brașov, Bistrița, București, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Sibiu, Târgu-Mureș, Timișoara, Cluj-Napoca. De asemenea, își propune să ajungă și peste hotare, la românii din Diaspora. Aceste showuri vor fi adevărate spectacole, integrând, pe lângă interpretarea muzicală a grupului, o proiecție foto și istorisiri din cercetările etnomuzicologice românești. Proiecția foto, cuprinzând în primul rând imagini din cercetările lui Florin Iordan, va ajuta publicul să-și imagineze contextul interpretărilor muzicale de altădată. Istorisirile – narate de același Florin Iordan – vor adânci publicului înțelegerea specificului cercetărilor muzicilor tradiționale. „Mă bucur că, după nouă ani, am scris un nou capitol din istoria formației Trei Parale, prin albumul România. 100 de minute și că avem ocazia să-l prezentăm publicului, printr-o serie de concerte. Sperăm să ajungem în fața cât mai multor admiratori ai muzicii noastre, care să fie încântați de incursiunea în muzica specifică începutului secolului al XX-lea”, ne-a spus liderul grupului. Iar turneul chiar se întâmplă! 

Primul concert va avea loc la Palatul Culturii din Bistrița, pe 5 aprilie, de la ora 18, și va fi organizat în colaborare cu Centrul Cultural  „George Coșbuc” din localitate. 

A doua zi, 6 aprilie, de la ora 19, Trei Parale va cânta la Sala Radio din Cluj-Napoca, într-un eveniment organizat de Electrecord în colaborare cu Radio România Cluj. Informații despre bilete găsiți pe siteul Electrecord, la adresa https://electrecord.ro/evenimente

Ambele concerte sunt susținute, ca întotdeauna când vorbim de muzică bună, de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine