Prinsă între necesitățile de zi cu zi și sarcini de serviciu, mi-am asumat rolul de părinte cu responsabilitate. Am ținut cont în primul rând de o întrebare a unei fiice de-ale mele: “Pentru ce ne-am născut noi? Care e scopul?”. Și i-am răspuns: “Să fim mai buni, în tot ceea ce facem, cel de azi și cel de mâine, să fie mai bun decât cel de ieri!”
M-am străduit, încă de când îmi legănam copiii, să le cânt, să desenez cu ei, să învăț alături de ei poezii. Poate că nu am făcut-o doar din postura de părinte, dar știu că am făcut tot ce mi-a stat în putință ca să le cresc frumos.
Posibil ca, în joaca din viața fetițelor mele, prinzându-mă, am reușit să mă simt din nou copil. Mă jucam cu ele de parcă îmi retrăiam copilăria. Le-am dus în locurile pe unde am crescut, ca să vadă cum era cândva. Și le-am povestit din isprăvile de atunci pentru care, câteodată, mai primeam și vreo chelfăneală.
Iar seara, înainte de culcare, le citeam din poveștile preferate, în care personajele bune, așa cum se întâmplă în poveșți, le înving pe cele rele. Ocazie cu care fetele mele au învățat să vadă diferența între bine și rău. Au aflat cum e să fii harnic, loial și curajos.
Mi-am ajutat mereu fetele să aleagă cu precădere binele înaintea răului. Le-am explicat că binele îl pot asocia cu iubirea, iar răul cu frica, acestea fiind emoțiile de bază ale vieții noastre. De aici, mai departe, au putut foarte ușor să decidă când e bine în viața lor și să-l aprecieze. Cât despre rău, le-am zis ca să-și dorească să-l amelioreze ori de câte ori le-ar sta în putere.
Le-am învățat să aprecieze mai bine o carte, o piesă de teatru, un cântec, decât prea mult dulce 🙂 Le-am arătat mereu partea plină a paharului, faptul că fiecare lucru, moment sau idee poate să-ți aducă un beneficiu.
Mai buni înseamnă mai încrezători în forțele proprii, mai generoși, mai prietenoși, mai creativi, mai dornici de cunoaștere, mai curioși, mai sănătoși și mai frumoși.
……………………………………………………………………………………..
La începutul săptămânii am lansat prima temă a noului sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Cum îți înveți/îți vei învăța/ți-ai învăța copiii despre bine și rău?.
Concursul se încheie dumincă, 22 iulie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 23 iulie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.
Textul de mai sus este unul din textele finaliste.
Frumoase cuvinte!Felicitări,Domnica Petry!