La începutul săptămânii am lansat prima temă a noului sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Cum îți înveți/îți vei învăța/ți-ai învăța copiii despre bine și rău?.
Concursul se încheie astăzi, 22 iulie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de mâine, 23 iulie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.
Victoria se califică din nou în finală cu textul de mai jos.
***
„Pe Albă-ca-Zăpada, de ce vroia să o omoare mama ei?
Și Cenușărica, ea de ce nu a avut voie să meargă la bal?
Winnie, ursulețul de pluș, chiar e prostuț? Mie mi se pare așa drăguț…
Ce înseamnă M**E AP. 9? Unde ai văzut asta? Scrie pe lift…”
Școală. Părinte. Mașină. Capitalism. Adult. Muncă. Botox. Programări. Boli. Activități extracurriculare. Consumerism. Mâncare. Campion mondial. Antene. Trei. Bine și rău. Bine sau rău.
Exemplul personal. Faci o biluță de muci la volan, vezi un pic în oglindă, sigur și copilul face! Ce contează, toți om fi mâncat muci în viața noastră! O injuri pe doamna care îți atrage atenția că te-ai băgat în fața dânsei la rândul de la casa de marcat format din 30 de oameni disperați că mâine e Paștele și nu au ce pune pe masă. Și băiețelul drăguț de care ești atât de mândru scrâșnește dinții alături de tine. Arunci cutia de Coca pe geamul mașinii când vă îndreptați spre locația vacanței de vis plătită în verzișori că respecți moda și ești green. Copilul tocmai a lipit guma de mestecat pe bancheta atent curațată a mașinii scumpe, o găsești tu! Ai scăpat prea multă sare în mâncare deoarece erai mai atentă la fetița de clasa a IV-a care abia silabisește „Sarea în bucate” decât la râșnița de sare? Bărbatul flămând se enervează și îți dă o palmă. Nu ripostezi. Nu e prima oară. Întoarce și celălalt obraz, draga mea! Îl va întoarce și fiica ta în tandem. Să exersezi de mic, nu e rău!
Educăm acasă. Despre bine și rău. Când suntem acasă. Când nu căutăm orice mai bun de făcut decât să stăm cu copilul făcut din dragoste și atât de mult dorit. Dacă. Ce e bine? Să fii foarte organizat cu timpul astfel încât să copilul să se bucure fizic și psihic de prezența ta. Să pui suflet în farfuria de mâncare gătită pentru copil și să îl asculți, nu să îl auzi. Să fii foarte bun la managementul calității, să construiți împreună principii, criterii și să le respecți întâi tu. Să ai o cultură vastă în multe domenii – e.g. citește și va citi și copilul, nu folosi cititul ca pedeapsă. Să ai pasiuni corecte și să renunți la obiceiuri proaste. Să îi cultivi curiozitatea și să îi facilitezi accesul la educație. Să îi explici că oamenii sunt diferiți și nu „îl ia țiganul dacă nu e cuminte”. Să știe de la tine că el, micul om curios pornit pe propriul drum exploratoriu, nu poate fi etichetat cu „rău, obraznic, neastâmpărat, nu e cuminte” când tot ce face este să se joace. Ce e cel mai bine? Să înveți copilul că orice ar face, tu, părintele, ești lângă el și iubirea ta poate crește, dar niciodată scădea. Ce nu e bine? Să ai așteptări de la alții să îți educe copilul, nu de la tine. Să nu te re-educi și auto-educi constant adaptându-te la mediul în care trăiești împreună cu copilul tău. Să ucizi creativitatea unui copil. Să nu recunoști copilului când greșești. Să fii autoritar și să te impui cu forța în fața copilului. Ce nu e deloc bine? Să nu fii responsabil când crești un viitor adult care după 18 vacanțe de vară, poate fi și el părinte.
Sa rupem ciclul.. “The feedback loop” . Unitatea de baza a oricarui sistem (familie, societate, companie..etc). O idee din cartea “Thinking in systems” de Donella Meadows.
Pentru a facea asta, o varianta ar fi sa trecem in modul “observare”. Ne observam copii, pe noi, pe cine ne supara… si sa intelgem “ce” anume se intampla ( ce ne supara….).