Cămine în Mișcare/Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat. Scopul declarat al proiectului este recuperarea poveștilor locale având ca subiect central migrația, transpuse în formă artistică, cu participarea activă a comunității. După trei zile (28-30 septembrie) de stat în Margina și Zorani, județul Timiș, am revenit cu câteva dintre poveștile aflate acolo:
5 +1 povești de păstrat de la Cămine în Mișcare (Moving Fireplaces)
1. În spatele oricărui eveniment cultural, mai ales unul făcut la sat care presupune improvizații nemaigândite, există niște oameni (organizatorii) care dorm pe apucate, care stau tot timpul pe mail și pe Facebook (chiar și în căruță, vezi foto), care sunt pregătiți permanent să răspundă cu răbdare la orice întrebare absurdă sau agresivă. Dacă nu mănânci și bei cu ei la masă, nu vei afla ce fabulos consum emoțional presupune asta.
2. Banatul are un farmec local – dacă ajungi în Margina sau Zorani, trebuie neapărat să mănânci mălai în țăst (o turtă de mălai) cu slană și țuică locală ca să pricepi asta – dar are și șarmul său național, românesc: magiunul luat de la o doamnă din sat are același gust ca cel pe care făcea bunică-miu dintr-un sat de pe lângă Ploiești.
3. Dacă ai auzit doar vag de Sorin Titel, scriitor român, vei afla că rădăcinile lui se trag din Marina, județul Timiș, și, după ce-l vei fi ascultat pe profesorul de română de la școala din sat vorbind despre Titel cu atâta drag și familiaritate, îți vei nota cel puțin un titlu din bibliografia lui: Pasărea și umbra.
4. Mambo Siria, fanfara de suflători pusă pe firmament de Mircea Dinescu, e o gașcă de băieți de comitet capabilă să cânte și din mers și din căruță. Și în cadru formal și în curtea vreunui sătean. Dacă-i întrebi nerăbdător când apucă să cânte piesa ta preferată, Tinerel m-am însurat, starostele, Sorin, îți va răspunde calm că nu-i grabă și că nu s-a terminat încă ziua. În final, vei ajunge să dansezi pe Tinerel m-am însurat cu venerabilele doamne ale satului.
5. Vei descoperi proiecte incredibile, precum acest spectacol Miorița al companiei de teatru Auăleu. Care nu-i nici teatru, nici pantomimă, nici operă rock, ci toate astea la un loc și mai mult decât atât.
Bonus: Vei avea parte de aceste momente irepetabile precum cel în care băieții din fanfara Mambo Siria vor dori să facă un jam session cu rockerii care-i acompaniază pe actorii din trupa Auăleu. La finalul momentului, unul dintre metaliști va zice zâmbind: Muzica e muzică iar unul dintre băieții din fanfară va încheia fermecător, à la Hagi: Da, în muzică se pot orice.