Marți, 27 aprilie, am întâmpinat-o cu bucurie în eterul feminin pe Maica Serafima, Stareță la Mănăstirea Sărăcinești din județul Vâlcea.
Cheamarea ei către viața ascetică a venit devreme iar la 16 ani a abandonat liceul și plecat la mănăstire. Orânduiala de aici nu a împiedicat-o însă să-și continue studiile așa că, după ce și-a dat bacul, a urmat Facultatea de Teologie, a făcut un Master de Conservare-Restaurare la Universitatea Națională de Arte din capitală iar în 2017 și-a încheiat Doctoratul în Fizică, la Facultatea de Fizică a Universității București. De ce doctorat în Fizică? „Pentru a putea face o restaurare cu adevărat științifică în momentul în care analizezi icoana”, ne-a mărturisit Maica Stareță care este acum și directoarea Centrului de Cercetare, Conservare – Restaurare „Sfântul Calinic de la Cernica”, aflat tot în incinta mănăstirii de maici pe care o veghează de doi ani. A venit aici cu planuri mari și, în cadrul discuției, am aflat de proiectele ei, printre care se numără și repunerea în funcțiune a anexelor mănăstirii pentru a putea oferi, printre altele, și spații de cazare pentru turiști.
Pentru a sprijina acest demers, poți dona 3.5% din impozitul pe venit chiar aici.
Am povestit cu Maica Serafima despre trecutul și prezentul ei, despre cei 36 de ani de viața monahală și care a fost momentul în care a luat hotărârea fermă de a pleca la mănăstire. Am aflat, pe scurt, istoria zbuciumată, de-a lungul a zeci de ani, a Mănăstirii Sărăcinești, despre semnificația și însemnătatea sărbătorilor Pascale dar și care e rugăciunea pe care Maica Serafima ne îndeamnă să o avem în suflet, pregătită pentru alinare sau momentele în care vrem să ne conectăm cu divinitatea care există în fiecare dintre noi.
În podcastul de mai sus, (re)ascultăm o ediție cu adevărat specială a emisiunii ROZ. Hristos a înviat!