În urmă cu puțin timp am intrat în anul 2019, iar acesta își arată deja capacitățile științifice. Și asta pentru că, fix când noi ciocneam paharele cu șampanie și ne uram câte și mai câte, două sonde NASA se apropiau vertiginos de două corpuri cerești interesante: Ultima Thule și aseroidul Bennu. Le luăm pe rând și începem cu cel mai îndepărtat obiect din sistem. Aflat în Centura Kuiper, Ultima Thule este cel mai vechi vestigiu al formării sistemului nostru solar și ne va putea arăta care era compoziția primordială, de la facerea Pământului.
Această întâlnire cosmică a sondei New Horizons cu Ultima Thule a reprezentat și o mare bucurie pentru fanii Queen. Și asta pentru că astrofizicianul Brian May (fostul chitarist al trupei) a compus o piesă, în stilul celebrei formații, melodie lansată exact la întâlnirea dintre cele două corpuri. O aveți aici:
Desigur, va întrebați cum arată cel mai îndepărtat corp al sistemului solar. Ultima fotografie lansată de NASA, spune povestea unui sistem binar, adică doi bulgări de praf, gheață și pietre, legați printr-o punte, așa cum vedeți mai jos:
Datele de la zborul de Anul Nou vor continua să sosească în următoarele săptămâni și luni, cu imagini ce vor avea o rezoluție din ce în ce mai bună, iar în acest sens vă reamintesc de povestea Pluto, cu aceeași sondă în prim plan.
Celălalt survol, care a avut loc în noaptea dintre ani, s-a făcut un pic mai aproape, însă este puțin mai ambițios. Rezultatul misiunii Osiris-REX, cea care survolează acum asteroidul Bennu, are ca scop aducerea pe Terra a unor mostre din această piatră spațială.
https://www.asteroidmission.org/bennunorthpolepassdec4/
Cercetătorii de la NASA speră ca misiunea de un miliard de dolari să-i ajute să înţeleagă cum a apărut viaţa pe Pământ si cum s-a format Sistemul Solar. Există câteva motive întemeiate pentru care a fost ales asteroidul Bennu, din mai mult de 500.000 de alți asteroizi cunoscuți în Sistemul Solar.
În primul rând, acesta este unul dintre asteroizii potențial periculoşi pentru Pământ. Conform NASA, există o probabilitate relativ ridicată ca asteroidul Bennu să lovească Terra, dar nu mai devreme de secolul 22, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi o problemă pentru generațiile viitoare. Cu toate acestea, momentan oamenii de ştiinţă nu dispun de date sigure care să susţină această posibilitate. În schimb, misiunea OSIRIS-Rex va ajuta la determinarea proprietăților fizice și chimice ale asteroidului Bennu, care s-ar putea dovedi extrem de importante în cazul unei viitoare misiuni de atenuare a unui ipotetic impact cu Pământul.
Închidem cu performanța chinezilor. Aceștia au reușit aselenizarea unei sonde pe fața întunecată a Lunii și au și transmis déjà primele imagini. Ne așteaptă un an interesant. La multi ani!