Arta contemporană românească îşi găseşte locul printre lucrările internaţionale. O pleiadă de artişti contemporani au spart barierele spaţiului cultural românesc şi au devenit nume importante la nivel internaţional.
Adrian Ghenie
Printre aceştia, exemplu cel mai bun este Adrian Ghenie, artist care a reuşit să vândă lucrarea Nickelodeon în cadrul casei de licitaţie Christies, în 2016, pentru suma de 7 milioane de lire sterline.
Acum, dacă vom da un search pe internet după numele Adrian Ghenie, vom descoperi peste 248.000 de rezultate. Aceste cifre, fie că sunt preţurile de vânzare pentru o lucrare sau rezultatele de căutare pe internet după un nume, fac diferenţa în lumea artei internaţionale. Adrian Ghenie a reuşit să aibă o cotă importantă în cadrul caselor de licitaţie, deci a deţine o lucrare semnată de acest artist echivalează cu un bun care îşi va mări constant valoarea financiară şi artistică.
Dacă Adrian Ghenie poate vă este un nume cunoscut, mai ales prin prisma modului în care care vizibilitatea sa în presă a crescut după vânzarea colosală de la Christies, sunt sigură că şi următorii artişti vă vor atrage atenţia.
Surse foto: aici, aici și aici.
Artiştii prezentaţi au în spate o echipa de manageri culturali, PR culturali, dealeri de artă, galerii de artă, curatori care le-au susţinut şi le susţin constant activitatea artistică, la care se adaugă şi cariera lor consecventă.
Mircea Cantor
Artist român născut în 1977, este un nume pe care l-am descoperit în 2005, anul în care propunea în cadrul expoziţiei Departure, lucrarea Diamond Corn. Lucrarea era formată din 20 de ştiuleţi de porumb turnaţi în cristal, însoţiţi de două cartoane ondulate, pliate pentru a forma un suport simplu care pune în evidenţă luminozitatea elementelor expuse deasupra. Printr-un astfel de joc simplitate (cartonul ondulat) – eleganţă (cristalul ca material din care sunt confecţionaţi stiuleţii de porumb), artistul încearcă să evoce valoarea economică şi nutritivă a porumbului. Un mesaj atât de clar transmis printr-o lucrare de artă insolită.
Ulterior numele lui Mircea Cantor a devenit mult mai familiar pentru mine, cât şi pentru spaţiul cultural românesc, şi dacă faceţi un drum la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, la parter, veţi observa lucrarea permanenta, Cer Variabil.
Mircea Cantor este un artist complex ce creează de la instalaţii vizuale, la lucrări realizate prin intermediul focului, a betonului şi la opere de artă video. De asemenea, în cadrul operelor semnate de Mircea Cantor observăm şi o afinitate pentru obiectele readymade cărora le schimbă statutul iniţial din obiect din cotidian în lucrări de artă. Iile româneşti au fost folosite ca ready-made-uri pentru realizarea lucrării Antroposynaptic – un tablou supradimensionat de 4 x 9 metri, realizat din 60 de cămăşi tradiţionale din Maramureş. Mircea Cantor este un artist care ne va suprinde mereu cu lucrările de artă insolite, cu suporturile pe care alege să realize o lucrare şi prin mesajele puternice transmise de operele sale.
Alte poze preluate de aici.
Alexandru Rădvan
În contemporaneitate, arta începe să se afle într-un raport de investire cu transcendenţa. Într-o lume cu noi mituri şi noi legende se produce o desacralizare atât la nivel social, cât şi la nivel artistic. Lucrările lui Alexandru Rădvan (1977) cer o reacţie directă din partea spectatorului ce este pus în situaţia de a alege între bine şi rău, între sacru şi mundan.
Violenţa, trauma, bestialitatea sunt aspecte analizate în operele sale, care ne invită la o reînnoire a formei de cunoaştere sensibilă. Adesea prin proiectele sale artistice Rădvan încearcă să stimuleze senzorial şi empatic privitorul, să îl scoată din zona de confort, prin modul în care alege să prezinte anumite subiecte care pot fi considerate sensibile. Sunt subiecte care ţin de religiozitate şi sunt redate într-o variantă mundană eclectică.
Sursă imagini aici.
Răzvan Boar
Un artist pe care am avut şansa să îl descopăr la Galeria Atelier 35 este Răzvan Boar. Născut în 1982, la Lugoj, în ultimii 10 ani Răzvan Boar şi-a demonstrat rezilienţa şi capacitatea creativă în realizarea de noi lucrări. Este unul dintre artiştii reprezentaţi de Galeria de Artă Nicodim din România şi Statele Unite ale Americii. Dacă acum mai bine de 10 ani, Răzvan Boar folosea o paletă monocromatică de culori (alb, negru şi treceri de gri), acum lucrările sale sunt viu colorate. Răzvan Boar este un artist capabil să genereze lucrări în stiluri şi tehnici diferite, de la pictură, la desen, la colaje, lucrări de mixed media şi instalaţii vizuale. De asemenea, în multe dintre recentele sale expoziţii Răzvan Boar foloseşte şi pereţii din spaţiile de expunere drept continuări cromatice pentru lucrările panotate.
Claudiu Ciobanu
Pentru Claudiu Ciobanu, oamenii din jurul său (soţia, fiica şi el însuşi) sunt personajele principale pentru lucrările sale. De cele mai multe în lucrările realizate de Claudiu Ciobanu vedem întâmplări, peisaje specifice dintr-o perioadă din viaţa sa. Aşa cum mi-a menţionat şi într-un interviu acordat prin anii 2010, Claudiu Ciobanu este influentat de artiştii Mark Rothko, David Hockney, Philips Pearlstein şi On Kawara. Stilul lui este unul realist, observăm tablouri care pot fi considerate fotografii, stil căruia îi este consecvent în cei mai recenţi ani de activitate. Și dacă urmăriţi cum au evoluat lucrările sale, puteţi să vă faceţi o imagine foarte bună asupra vieţii sale personale. Operele sale sunt arhive contemporane din viaţa sa.
Sursă foto aici.
Toţi artiştii recomandaţi au în mod constant expoziţii de artă şi în România, în diferite muzee & galerii de artă. Îţi recomand să le urmăreşti activitatea şi bineînțeles să te laşi scos din zona de confort de fiecare dată când vizitezi o expoziţie.
Mihaela Ion este manager cultural/ curator/ teoretician de artă cu o experienţă de peste 12 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşt iar la Fundația Calea Victoriei susține cursul online Introducere în Arta Contemporană.
Thanks Mihaela Ion and Radio Gurrilla!!! You rock!!!