Adevărul

Știu niște lucruri. Le știu sigur, foarte sigur, le știu cu precizia unui ceas elvețian de ăla scump. Știu, spre exemplu, că în fiecare dintre voi există o plăcere culinară ascunsă, atât de ascunsă încât nici măcar acum, când citiți aceste rânduri, în singurătatea propriilor gânduri, nu vă vine să recunoașteți. Da, plăcerea ascunsă există, sunt sigur de asta, atât de sigur încât aș face pariu pe un borcan de icre de somon de Kamchatka. Sunt la fel de sigur ca atunci când întreb, aflat în orice oraș din România asta, unde este restaurantul Modern. Nu există oraș fără un restaurant Modern, cofetărie Corso, sau o stradă București. “– Nu vă supărați, restaurantul Modern unde îl găsesc?”  „– Pe Calea București, lângă Corso.” Merg la sigur. Nici n-am nevoie de meniu pentru a ști că la Modern au ceafă de porc, mici, șnițel, MBS, bulete de cașcaval, ciorbă de văcuță și ficăței la tigaie. Și tot la fel de sigur pot spune că orice chelner de la Modern este un dicționar de diminutive. „-Avem așa – mămăliguță cu brânzică, ciorbiță de văcuță, copănele, sărmăluțe, platouaș cald, mititei, cârnăciori și chifteluțe. Aducem și pâinică, muștărel și castraveciori murați?”. În plus, mai pot paria pe faptul că uleiul de pe masa de la Modern are fix aceeași culoare cu oțetul și pentru diferențiere totuși, s-a băgat în el o măslină. Așadar, sunt sigur, n-are rost să o mai lungim, luați un pix și o bucată de hârtie și scrieți cea mai rușinoasă, ascunsă, de nespus plăcere culinară pe care o aveți. După ce ați scris-o aveți două opțiuni: fie dați foc biletului sau îl înghițiți sau îl aruncați în closet și trageți apa, fie îl puneți într-un plic și îl trimiteți persoanei a cărei părere despre voi contează cel mai tare. „– Dragă Victor, îmi place să mănânc urechi de porc cu magiun de prune. Semnat Adela.”, „– Stimată Doamnă Profesor, cu respect vă informez că îmi place să mănânc aripioare de la KFC. 22 de bucăți la 11 noaptea, cu sos de usturoi și franzelă. Și să beau vin cu cola.  Semnat Damian.”, „– Dragă tată, îmi plac stridiile, șampania, cevichele de ton imperial, salata de quinoa și toastul cu avocado. Și sunt gay. Semnat Ovidiu”. Hai…, nu poate fi chiar așa greu… cel puțin după un timp vei ști dacă este persoana care merită toată acea stimă enormă, respect imens pe care i le porți. E momentul adevărului, e cea mai scurtă cale de a afla. „– Dragă Adela, cred că voi fi plecat o perioadă mai lungă din țară. Nu știu când ne vom mai vedea.  Semnat Victor” sau „– Dragă Adela, trec diseară pe la tine cu două porții de urechi de porc și un borcan de magiun de prune. Magiunul să fie de Topoloveni sau de Babadag?. Semnat același Victor.

Pe vremea când eram student la teatru, în secolul trecut, exista un exercițiu pe care orice student îl făcea cu partenerul/partenera cu care avea de jucat . Ne dezbrăcam (mă rog, semi) unul în fața celuilalt și ne priveam atent timp de 15 minute fără a ne spune niciun cuvânt. Privind un om gol vezi multe lucruri dincolo de goliciunea sa, vezi adevărul, nu mai există bariere de stil, artificii de modă. Îl vezi dacă e stânjenit sau confident, îl vezi cum te privește pe tine la rândul lui… îl vezi. Secretul culinar dezvăluit e o formă mai pudică, dacă vreți, de dezgolire. Este un exercițiu terapeutic bazat pe încredere.

Un bun prieten a venit la mine într-o seară acum mulți ani și mi-a spus „– Băi, dacă beau cola cu zeamă de varză înseamnă că sunt nebun?”, „– Când bei așa ceva?” „– În fiecare seară înainte de culcare, nu pot să adorm altfel, le visez noaptea…”. Mi s-a părut ciudat și am râs. S-a supărat. În semn de împăcare, am băut și eu. O mizerie fără margine. Dar, dacă pe el îl făcea să se simtă bine… Mai știu pe cineva, foarte drag mie, care mănâncă ochii de pește ca și cum ar fi cea mai adâncă, supremă, de neprețuit delicatesă inventată pe această planetă albastră. Și vorbesc despre oameni normali, în viața lor normală, nu de oameni puși în situații rare, cum ar fi gravidele sau milionarii care au aflat că tocmai au pierdut tot. La gravide am trăit să văd cele mai dubioase pofte – bitum, motorină, gheare de porc….. și lista, credeți-mă, poate deveni mult mai ciudată.

Revenind la provocarea acestor rânduri digital așezate în fața ochilor voștri, răscoliți puțin în orgoliu și cu umor recunoașteți-vă scrânteala culinară.

Numele meu este Claudiu și câteodată mor să mănânc icre pe pâine cu lapte rece și murături.

Saluuuuut, Claudiu.

5 comentarii
    Oana

    Mie îmi place sa beau zeama calda și Sărata in care au fiert cartofii și îmi mai place pâinea cu unt și cu telemea sau cu brânza de burduf cu ceai de tei sau de menta. Cum ne dădea tata sa mâncam dimineața, înainte sa mergem la școala. Și zeama de la cartofi tot el m-a învățat s-o beau.
    Frumoase scrieri, Claudiu Leonte.

    Marius

    M-am însurat într-un restaurant Modern acum 21 de ani. Și am locuit pe Calea București 5 ani după căsătorie. Și da, îmi place maioneza cu pepene murat. Sau să-i spun mai bine pepenaș

    Adelina

    Numele meu este Adelina si cateodata imi e tare pofta sa mananc inghetata cu cartofi prajiti de la Mc. Si mai nou sa beau tuica fiarta

    Alexandra

    Salut, sunt Alexandra,

    In facultate stateam cu o colega care primea de acasa mult pateu vegetal. De atunci au trecut peste 13 ani, dar trebuie saptamanal sa mananc pateu vegetal cu ceai de menta.
    Plus de asta, imi place salata de vinete alaturi de un pahar de lapte cald.
    Acum sunt insarcinata si apropo de pofte ciudate in timpul sarcinii, pofta mea acum sunt oasele de pui.
    Doar oasele gatite in orice forma.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine