The truth is out there
A tagline for The X-Files
Două întrebări mi-au fost puse la sfârșitul săptămânii trecute și am petrecut duminica încercând să găsesc răspunsurile adecvate. Așadar prima dintre ele se referea la faptul că până și eu la radio “ascund sub preș” teoria Universului Electric și că de ce nu vorbesc despre ea?
Pentru cei ca mine, care nu știu cu ce se manânca așa ceva, recomand acest video.
Răspunsul a și venit, în mod științific, înainte de întrebare cu câteva zile. Pentru că “defectul” teoriei tocmai a fost fotografiat pentru prima dată în istorie. În mod evident vorbesc despre imaginea inelului de plasmă, din jurul găurii negre. Pentru mai multe detalii, aveț un video mai jos.
Pentru cei care încă mai cred ideile nedemonstrate de mai sus, le voi lasa documentarul BBC despre relativitate, asta ca să nu uităm cum arata o teorie demonstrată.
A doua întrebare am primit-o de la Ionuț (16 ani), ascultător Guerrilla. El s-a întrebat care e probabilitatea ca asteroizii să lovească doar perpendicular, din moment ce mai toate craterele sunt rotunde. Pentru el am două răspunsuri și un cadou. Primele lămuriri vin de la astrofizicianul Gregory A. Lyzenga, professor asociat la Harvey Mudd College, California:
“Draga Ionuț, în momentul în care un asteroid se ciocnește cu o planetă, există o eliberare explozivă a energiei cinetice uriașe a acestor corpuri. Energia este foarte brusc „depusă” în ceea ce reprezintă un singur punct al crustei planetei, iar această eliberare bruscă și concentrată seamănă mai mult cu detonarea unei bombe, extrem de puternice. Și, că în cazul unei explozii, formă craterului care rezultă este rotundă. Materia este aruncată în mod egal în toate părțile, indiferent de direcția bombei.
Acest comportament poate părea contrar experienței zilnice, de a aruncă pietre într-o groapă cu nisip sau pe plajă. Și asta deoarece în aceste cazuri, formă și mărimea “craterului” este determinată de dimensiunile fizice ale elementului de impact, adică a proiectilului. Totuși, in cazul impactului astronomic, forma fizică și direcția de apropiere a meteoritului sunt nesemnificative în comparație cu energia cinetică transportată.”
Al doilea răspuns găsit, vine de la Scott Manley, care îți și arată cum se văd graficele ecuațiilor, dar și modelele de impact.
Cadoul este un bilet de intrare la Observatorul Amiral Vasile Urseanu (Avanpost Radio Guerrilla) din capitală și o sesiune exclusivă, cu astronomul nostru preferat – Elizabeth Petrescu. Enjoy!
Sursă foto cover aici.