Chiar și în știință, satelitul Europa este o alegere inteligentă. Evident, atunci când vine vorba de cercetarea unui loc în care credem noi, omenirea, că există viață extraterestră. Și totuși, de ce?
Primele informații pe care trebuie să le știm sunt ușor de găsit pe Wikipedia. De aici aflăm că satelitul a fost descoperit în ianuarie 1610 de către Galileo Galilei și poartă numele unei nobile femei din mitologia greacă, curtată și de Zeus. Așa că noi de ce n-am face-o?
Și totuși de ce e “alegerea inteligență”? Afirmația nu îmi aparține, însă este atribuită atât specialiștilor NASA, JPL cât și astronomilor. Este fascinant acest corp ceresc, pentru că, în termenii unui potențial habitat, ar putea găzdui viața extraterestră. Viața ar putea exista sub gheață, în oceanul satelitului, unde probabil există un mediu similar cu al oceanelor adânci cu izvoare hidrotermale de pe Pământ. De asta este important satelitul și de asta este o țintă pentru următorii 10 de ani.
O echipă de cercetători de la NASA a examinat satelitul Europa cu ajutorul observatorului din Hawaii. Specialiștii au descoperit vapori de apă generați o singură dată pe parcursul a 17 zile de observații, iar această dovadă a fost considerată suficientă. Potrivit comunicatului NASA, „cercetătorii au detectat suficientă apă ieșind din scoarța Europei (2.360 de kilograme pe secundă) pentru a umple un bazin olimpic în câteva minute”. Agenția spațială americană pănuiește să trimită o misiune de explorare a satelitului, Europa Clipper, în jurul anului 2025.
În cadrul American Geophysical Union din Washington, se lucrează momentan la un dispozitiv alimentat cu energie nucleară care să sondeze stratul gros de gheaţă al Europei, satelitul natural al giangtului gazos, Jupiter, scrie Phys. Echipa lucrează la proiectul ce se numește COMPASS în cadrul NASA. Acest grup multidisciplinar de oameni de ştiinţă şi ingineri are sarcina de a crea tehnologie şi soluţii pentru explorare şi misiuni spaţiale. Vă las mai jos și o scurtă descriere a misiunii, explicată chiar de managerul de proiect: