Alexandra Ionescu / Amintirea Paradisului (textul câștigător)

La începutul săptămânii am lansat cea de-a cincea temă a noului sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Cum te-ai apăra dacă, brusc, ai fi acuzat că identitatea ta nu-ți aparține?.

Concursul se încheie duminică, 10 februarie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 11 februarie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.

Textul de mai jos este unul dintre textele finaliste.

***

Femeia-și simțea inima tremurând și foșnind în loc să bată, parcă-i sufla prin piept un vânt rece iar inima i-ar fi fost o frunză gata să fie smulsă, în timp ce-și privea fiul strângându-și câteva lucruri în valiza desfăcută pe canapea.

– De ce-aș fura identitatea unei persoane care-a obținut mereu prin eforturi uriașe cele mai simple lucruri, pe care mulți alții le consideră drept cuvenite sau pentru care nu trebuie să se zbată aproape deloc? De ce-aș fura identitatea cuiva care muncește pe rupte? De ce n-aș fi ales identitatea unei femei cu o viață mult mai ușoară, cu mult mai puțină suferință?

– O-ntrebare la fel de penibilă ca toate celelalte pe care le-ai pus pân-acum. Pentru că femeia aia e iubită cât altele abia-și permit să viseze. Și are tot ce și-a dorit vreodată și mult mai mult decât atât. Practic, ai încercat și-o vreme-ai și reușit să furi o viață perfectă la cheie.

– Aveai 4 ani. Ți-am spus că nu putem vedea continuarea de la Stăpânul Inelelor decât a doua zi, pentru că urma să ne trezim devreme dimineață. Ai fugit din casă-n miezul nopții, am alergat după tine pe stradă, strigai plângând în hohote că sunt cea mai rea mamă din lume și că mergi să-ți cauți alta. Trebuie să-ți amintești…

– Îmi amintesc. Eu și juma’ din cartierul Drumul Taberei.

– Așteaptă… Te implor… unde pleci…!?

– Femeie, ești patetică. Mă duc să-mi caut mama, unde crezi că m-aș putea duce? Evident, nu m-aștept să-mi spui tu ce s-a-ntâmplat cu ea sau de când durează exact șarada asta, respectiv de când lipsește ea de fapt. Și oricuuuum ești superpatetică. Îți pierzi timpul aici încercând să mă convingi pe mine că ești mama mea, când ăștia ți-au luat tot, nu mai ai job, acte și nicio șansă decât să mergi să-ți cauți un adăpost sau o altă identitate pe care să-ncerci s-o furi, ca să poți avea o viață de orice fel, înainte să vină să te salte. S-a terminat, pricepe și-ncetează.

– Dragule, dar ce viață aș putea avea dac-aș reuși să conving pe toată lumea că sunt exact cine susțin că sunt dar n-aș reuși să te conving pe tine? Unde-altundeva aș putea fi, dacă nu aici?

– Patetic.

 – Coboram dealul spre Cișmigiu; eram cu frații și surorile tale, după câțiva metri urma să facem stânga, să intrăm în parc. Ai luat-o puțin înainte. Aveai 3 ani. Părul tău era încă blond și sclipea în razele soarelui. Erați toți mici. Nimic rău sau greu încă nu vi se-ntâmplase. Era Paradisul. Dar niciunul dintre noi nu știa asta. Atunci însă, pentru câteva clipe, am știut: mergeai înaintea mea în pasul ștrengarului. Lumina dup-amiezii tihnite de Duminică dansa pe asfalt, filtrată de frunzele copacilor, printre picioruțele tale. Un fluture din ăla mic și alb de vară zbura în fața ta parcă arătându-ți drumul. Inima mi-a fost inundată ca de-o miere caldă și aurie. Mi-am zis: asta e. Acum. Aici. Mi-am dorit să pot opri timpul, fix la clipa aia, la imaginea ta de îngeraș blond țopăind prin Paradis în pasul ștrengarului. Mi-am dorit să poți avea mereu inima la fel de ușoară. Să-ți rămână în ea mereu amintirea aia perfectă ca o sursă de lumină și căldură pentru toată viața, ca o mărturie vie a faptului că viața poate fi simplă, perfectă, colorată și minunată. Pentru mine așa a rămas amintirea asta…

– Good for you. Se pare că asta-i cam tot ce ți-a rămas.

– … Murmurai “Tu, du-te tu, du-te tu”, varianta ta a lui “Solo tu”, piesa Ritei Pavone din compilația pe care-o făcusem pe casetă ca soundtrack pentru plimbările cu mașina. După “Solo Tu” pe casetă urma… “Una palabra… no dice nada… Y al mismo tiempo lo esconde todo…”, din Man on Fire. Cântați cu toții pe-astea două piese și strigați în cor să le pun la nesfârșit: “derulează, derulează!”…

Tânărul își luă valiza cu o expresie pe jumătate dezgustată, pe jumătate furioasă. Coborî în grabă scările și se-ndreptă spre mașină cu privirea în pământ murmurând: “in-cre-diii-bil, fraaate… N-o să mă creadă nici soră-mea nici restul când o să le povestesc nebunia asta!” Se opri o clipă surprins de liniștea ciudată așternută brusc în el. Lumina dup-amiezii de vară strecurată de frunzele copacilor foșnind mătăsos în bătaia vântului dansa pe asfaltul trotuarului printre pașii lui. Inima îi fu inundată ca de-o… “Fuuuck!” Azvârli valiza-n portbagaj și-o luă la fugă înapoi către scara blocului.

Sursă foto cover aici.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine