La începutul săptămânii am lansat ce-a de-a cincea temă a noului sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Dacă viața ta ar fi un festival, cum s-ar chema și ce fel de festival ar fi?
Concursul se încheie duminică, 19 august, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 20 august. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.
Textul de mai jos este unul din textele finaliste.
***
“Tot ceea ce este bun în viață este ilegal, imoral sau îngrașă”!
Celebră și extrem de reală, această lege a lui Murphy exprimă esențialul în ceea ce privește GRAFFITI-UL, acest fenomen al artei stradale, care în țărișoara noastră dragă este sancționat contravențional dacă nu se realizează în spații amenajate special pentru asta.
Dacă vă întrebați de ce mă refer la graffiti, răspunsul este unul extrem de simplu. Dacă reduc parcursul vieții mele la un singur cuvânt, acesta este graffiti și da, dacă viața mea ar fi un festival, cu certitudine ar fi unul dedicat acestei arte, un eveniment la care v-aș invita cu multă căldură și chiar aș da posibilitatea spectatorilor să încerce graffiti-ul, o modalitate de expunere în exterior a frustrărilor, nemulțumirilor de orice natură, a declarațiilor de dragoste, injuriilor (de ce nu) sau a aprecierilor față de echipa de fotbal preferată.
Acea îmbinare de culori realizată cu ajutorul vopselelor speciale sau a markerelor permanente duce ochiul privitorului în extaz, făcându-l să-și dorească să încerce, mai ales dacă duce lipsă de adrenaliă în viața sa.
Mesaje de orice natură, desene, peisaje, caricaturi, portrete, totul prinde viață prin mâinile noastre.
Până la urmă, instinctul creativ se manifestă în interiorul nostru de la vârste fragede, cel puțin asa a fost în cazul meu, poate și al vostru.
Niciunul dintre noi nu a ratat acea perioadă, când la câțiva anișori am mâzgălit pereții camerei, poate chiar ai casei noastre.
Cu toate astea, nu am devenit cu toții niște grafferi de succes, însă parcă acum, la maturitate, m-a făcut să-mi doresc să încerc, de această dată ceva matur, ceva nou, care poate da viață, poate anima o clădire care nu mai prezintă de mult timp interes pentru ochii trecătorilor grăbiți și absorbiți de gânduri.
De asemenea, în cadrul festivalului de graffiti care ar ilustra viața mea ar participa grafferi de succes din lumea întreagă, însă nu ar lipsi nici tinerele talente, la început de drum, tineri care își doresc să experimenteze această artă care pentru mulți este sinonimă cu vandalismul.
Prin titlul festivalului – “Graffiti -THE ILLEGAL SHOULD BE LEGAL “! – aș milita pentru legalizarea acestei arte stradale, cu o excepție, aceasta fiind reprezentată de operele de artă, care au fost zămislite cu o frumusețe aparte de mâna creatorului, asupra căreia noi, profanii, nu trebuie să intervenim.
Aș promova graffiti-ul și în rândul tinerilor din mediul rural ,chiar dacă este o arta stradala care ține de sfera urbanului, deoarece marea majoritate nici măcar nu cunosc semnificația acestui termen.
Compar povestea vieții mele cu un festival de graffiti desfășurat undeva în aer liber, având la dispoziție un spațiu cu ziduri care abia așteaptă să prindă viață, culoare, deoarece așa a fost și traiul meu cotidian de până acum, o îmbinare de frumos și urât, bine și rău, multă adrenalină uneori, alteori deloc, tentații de a încerca unele lucruri, ezitare, etc.