Ieri am lansat prima temă a noului sezon Vocea Ascultătorului (sezonul 4), un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Care sunt argumentele tale pro și contra legalizării marijuanei?
Concursul se încheie duminică, 21 octombrie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 22 octombrie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.
Anca este elevă în clasa a XII-a în Bacău și ne-a trimis unul din textele finaliste.
***
Prea bine se cunoaște faptul că marijuana (cunoscută și sub numele de “weed” sau de “niște verde în seara asta?”) este o plantă medicinală folosită contra bolilor precum cancer, HIV/SIDA, pentru a stimula apetitul sau pentru a calma durerile. Tot din punct de vedere chimic/biologic se cunoaște și că un adult ce consumă ocazional acest tip de plante este afectat negativ într-un procentaj foarte mic (aproape inexistent).
Lăsând durerea mea din liceu, biologia și funcționarea ei, mă voi axa pe efectele psihologice și referințele teatrale cu care voi contura tema primită. Cum spunea și Duncan Macmillan într-o piesă ce se bazează pe adicțiile adolescentine asupra drogurilor, “People, places and things”, oamenilor le este mai ușor să exprime faptul că sunt dependenți de droguri (tutun, alcool și alte tipuri), decât să admită că se simt lipsiți de putere în fața oamenilor, locurilor și a lucrurilor (adică să se împace cu traumele vieții lor). Concretizând acest argument PRO, atâta timp cât marijuana nu reprezintă un pericol la fel de mare precum alcoolul, susțin legalizarea tocmai pentru ca oamenii ce consumă să se simtă dependenți de ceva ce nu e atât de dăunător.
Vorbind din punct de vedere contra legalizării, pe lângă consumul excesiv de bani pentru această adicție, marijuana reprezintă un refugiu ce poate fi găsit în orice altceva în viețile noastre. Bucuria vieții (și acum nu vorbesc ca cel mai înțelept om din țara noastră, ci ca un tânăr ce privește în jurul său și realizează anumite idei pe zi ce trece) nu este aceeași pentru toți și nu urmăm același drum pentru a o găsi. Nu există un plan standard spre “a te simți împlinit în viață”, îl urmezi și asta este. Cred că legalizarea marijuanei ar fi, privind la nivel de ansamblu, în timp, o descreștere a dorinței de cunoaștere și de experimentare a lucrurilor noi și a ne refugia în ceva benefic pentru trup și suflet, o susținere la nivel de subconștient a mentalității de înfrânt, refugiul des într-o zonă de confort și ascunderea sentimentelor în loc de a învăța cum să jonglăm cu ele.
Concluzionând fără să îmi dau seama, nu cred că sunt încă pregătită să am în jurul meu oameni lipsiți de energie, care să uite să iasă din zona de confort și care să își raporteze toate nemulțumirile și grijile din viețile lor la “nu mai pot, frate. Ai niște iarbă?”.
Sursă foto cover aici.
Probabil traiesti intr-o manastire daca nu esti pregatita. Traim deja intr-o societate in care exista droguri legale mult mai periculoase. Aceste droguri nu doar ca sunt legale, ci si puternic comercializate si asociate cu “coolness”. Daca te deranjeaza iarba dar esti ok cu consumul excesiv de zahar, de legale, de alcool sau de tutun, esti putin ipocrita. Cred ca merita sa iti reevaluezi argumentele.
prietenii de la Federatia Tinerilor ce zic? Ar fi de acord cu acest text? 😀 😀 😀
Deși am peste 50 de ani, nu m-am gândit la aspectul prezentat de Anca. Este un argument foarte profund, și am observat efectul respectiv la consumatori. La fel că și alcoolul, consumarea marijuanei este un indicator că persoana în cauză a renunțat la o luptă.
Legalizarea oferă o ieșire prea simplă. Dar ce facem cu alcoolul ?
Îmi place gândirea, și argumentul că această iarbă nu e folositoare înafara uzului medical.