Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
Vă întrebați, oare, ce e aia o galette? Ei bine, aflăm de la Andra, chiar mai jos.
***
Galette (sau tartă rustică cu formă liberă) este una dintre rețetele mele preferate, din mai multe motive – se face rapid și este versatilă, o poți face cu ce ai prin casă, poate fi sarată (cu legume și brânză) sau dulce (cu fructe), fară a folosi prea mult zahăr. Poate fi o gustare sănătoasă, la micul dejun, sau un desert rapid și nepretențios.
Această variantă de tartă galette este vegană, deoarece am înlocuit untul clasic cu cel de cocos. În fucție de anotimp, putem face tartele cu fructele și legumele din sezon, cultivate în regiunea unde locuim.
Micul meu sous-chef este Matei, fiul meu. Datorită lui am dezvoltat pasiunea pentru gătit sănătos și goana după comori ascunse – cum este această galette.
Pentru mine, un alt pretext pentru gătit este plăcerea de a fotografia, iar tarta galette este foarte fotogenică, datorită formei ei neregulate și a texturilor amestecate de fructe coapte și crustă rumenită.
Așa că vă trimit atașat, pentru a ilustra rezultatul, o imagine reprezentativă pentru rețeta mea de galette cu pere.
Ingrediente pentru 4 porții:
– Tartă –
⦁ 130 g făină albă tip 650
⦁ 1 linguriță de sare
⦁ 2 linguri de zahăr brut
⦁ 60 g unt de cocos în stare solidă
⦁ 3 – 5 linguri de apă rece
– Umplutură –
⦁ 2 pere mari
⦁ 1 lingură de zahăr brut
⦁ anason și scorțișoară
Pași de urmat:
1. Se amestecă prafurile cu untul de cocos, frământând aluatul cu vârful degetelor, până ce făina are aspect de pesmet. Se adaugă apa rece, lingură cu lingură, fără a pune prea multă. Rezultă o bilă compactă, pe care o lăsăm în frigider, până pregătim umplutura.
2. Fructele se taie în felii subțiri.
3. Se scoate aluatul de la rece și se întide pe o coală de copt. Dacă aluatul a devenit prea ferm, se frământă până obținem o oarecare elasticitate (deși aluatul este unul fărâmicios).
4. Se așează feliile de pere peste aluat, lăsând o margine liberă de 2 – 3 cm. Apoi se ridică marginea și se pliază peste fructe. Forma nu trebuie să fie perfectă. Poate fi rotundă, ovală, ori patrată. Se lasă pe hârtia de copt, pentru a fi transferată direct pe tavă în cuptor. Înainte de a o da la cuptorul preîncălzit, se presară cu puțin zahăr brut și mirodenii.
5. Se coace la 180°C timp de 20 – 25 de minute, sau până este rumetită bine. Înainte de a o tăia, o lăsăm 20 de minute la temperatura camerei.
Bon appetit!