Fie că va gândiți la cele cu posibilitate de interacțiune fizică sau la cele cu interacțiune verbală, viitorul ne poate rezerva niște surprize plăcute la acest capitol. Nu, nu voi vorbi despre animale clonate sau paxidermie, ci voi încerca să vă expun avantajele unui companion electronic, așa cum pare el să se contureze, în lumina noilor tehnologii.
Să începem cu cele fizice, pentru că sunt mai ușor de înțeles. Apelez la instinctul sădit în gene, acum 50 de mii de ani, acela de a avea un companion, care să înțeleagă fiecare comandă. Cum ar arata un viitor în care câini-roboți ar executa la punct comenzile unui oarecare?! Groaznic, nu? Dar cum ar arata un robot de casă (mai mult sau mai puțin umanoid), cu memorie, cu funcții de recunoaștere facială și capabil de discurs logic? Să îl mai înzestram cu câteva funcții simple și o probabilitate de viață de 200 de ani și iată, așa ia naștere companionul, nu al unei persoane, ci al unei întregi generații și familii. Să spunem că ar putea purta amintirile celor dragi, vorbele lor sau imaginile acestora… sunt convins că există o piață largă pentru așa ceva. Cam ca atunci când blocurile din România au fost împânzite de pechinezi.
Avem câteva modele, prototipuri apărute în ultimii ani, roboți care au ca dată de lansare spre consum 2020 sau 2021. Știu, o să îmi spuneți că lucrurile nu sunt atât de simple și că “la noi” nu o să apară prea curând. Vă reamintesc că acum 50 de ani televizorul și telefonul erau articole de lux și nu se regăseau în orice casă.
Ajungem iată la companionii cu care interacțiunea nu va fi decât verbală. Aceștia deja există, iar exemplele rudimentare pe care le avem la îndemână (Google Assistant, Siri, Alexa, Cortana) ne pot arăta cum se conturează următoarea decadă. Închipuiți-vă un amic personal și personalizat, care vă va ține calendarul, care va iniția conversații, care vă va aminti ce să cumpărați, ce mai aveți acasă, ce au recomandat prietenii etc. Sau care, customizabil, devine un adevărat wingman virtual, un”bro”, cum ar spune băieții, cu care să ai certitudinea că DOAR tu împarți informații. Aici duc instrumentele generatiei noastre: Inteligența Artificială, 5G și Quantum Computing!
The Zeroth Law of Robotics: “A robot may not harm humanity, or, by inaction, allow humanity to come to harm.” ― Isaac Asimov