Trebuie să recunosc. Până (foarte) de curând nu aveam o părere foarte bună despre cărțile de dezvoltare personală (denumire cu care oricum nu sunt de acord, nu mi se pare relevantă). Nu prea vedeam cum îți poți face ordine în casă sau în viață în funcție de sfaturile altcuiva. Nici acum nu cred în conceptele ‘hygge’, ‘lykke’; cred că pot fi aplicate doar în spațiul în care ele au apărut. Nu poți să pui în practică orice, oriunde, și să te aștepți să ai rezultate miraculoase.
Dar am zis să renunț la prejudecățile legate de asta și să încerc să citesc măcar o carte de acest tip. Am avut și norocul să dau din prima peste una mai mult decât rezonabilă: “Arta subtilă a nepăsării“, de la editura Lifestyle. Titlul mi s-a părut interesant. Dar subtitlul nu: “O metodă nonconformistă pentru o viață mai bună” sună din nou ca unul din titlurile “cu rețetă”, unde finalul lecturii pare să fie mereu același: un soi de revelație din care fiecare înțelege apoi ce trebuie să schimbe în viața sa. Nu-i chiar așa.
Dar o să vă spun cu ce cred eu că pot fi utile astfel de cărți. În primul rând, nu vă așteptați să găsiți vreo rețetă magică în vreuna. Fiecare are modul lui de a se raporta la ce i se întâmplă, nimeni nu îl poate ghici pe al tău. Aici este vorba despre cum reușește autorul să te pună pe gânduri în primul rând prin niște exemple bine alese. Mai apoi, generalizările nu își au rostul, cum ziceam.
Iar nepăsarea nu înseamnă lipsa totală de interes față de un anume lucru pentru conservarea energiei sau a bunei dispoziții. Autorul însuși spune: “eu vorbesc despre cum putem învăța să ne concentrăm și să ierarhizăm eficient gândurile – cum să selectăm și să alegem ce contează și ce nu contează pentru noi în baza valorilor personale atent șlefuite. E incredibil de dificil.” (p. 20-21). Astfel, este mai curând vorba despre a ne canaliza energia asupra a ceea ce contează cu adevărat pentru noi și scopurile noastre. Aici aș spune că intervine, mai mult ca orice, cunoașterea de sine. Abia atunci când fiecare dintre noi va ști ce efect ar putea avea asupra lui un gând sau chiar o acțiune, va ști de ce anume să se țină deoparte.
Un alt lucru important este să poți recunoaște când ai o perioadă mai proastă, nu să o negi sperând că o să treacă de la sine. Trebuie să-ți privești problemele față în față și să le poți căuta rezolvarea. “Emoțiile negative sunt o componentă necesară a sănătății emoționale. A nega negativitatea înseamnă a perpetua problemele, nu a le rezolva.” (p. 100) Un lucru pe care poate mulți nu vor să-l audă este acela că noi suntem de fapt responsabilii acestor emoții, până la urmă, căci noi ne controlăm reacțiile față de ceea ce ni se întâmplă. Așa că data viitoare când dați repede vina pe cineva, chiar și fără să vă gândiți, puteți avea și asta în vedere. Dacă vă schimbați doar un pic perspectiva asupra a ceea ce se întâmplă, s-ar putea să vă simțiți mai bine.
E adevărat. Cărțile de acest tip nu suplinesc cunoașterea de sine, dar te fac cumva să vezi ceea ce e prea aproape de tine, chiar dacă asta sună paradoxal. Acesta e motivul pentru care de acum încolo, când o să am tendința, ca fiecare dintre noi, să mă complic inutil, o să-mi ofer ocazia să văd astfel de lucruri cu ajutorul unei cărți. Asta e ceea ce vă recomand și vouă.
Mark Manson – “Arta subtilă a nepăsării”
Editura Lifestyle Publishing, 2017, traducere de Florin Tudose
Subscriu! Am primit cartea de 2 zile. E un deliciu 🙂