Noi suntem acum la Florești, în județul Sibiu și în comuna Laslea. Cum o iei de la Sighișoara spre Mediaș, satul ăsta mic al nostru este la vreo 25 de minute depărtare, undeva la capătul lumii și totuși fix în centrul țării. De-acolo drumul se înfundă în dealuri și păduri, nu merge mai departe. Aici nu avem semnal, dar avem alte lucruri. Stăm într-o casă săsească din care, dacă ieși noaptea pe la 12, se văd multe stele mari, cum nu se întâmplă niciodată la oraș. Suntem înconjurați de pășuni, de turme și de stejari seculari care sunt undeva chiar deasupra satului. Curtea noastră e plină de sunete, dar și de animale: avem șopârle verzui, pisici de mai multe feluri și șoricei. Dacă ieșim în grădina din spate mai găsim uneori vulpi, bursuci sau iepuri. Ultima oară când m-am întâlnit cu o căprioară ne-am speriat foarte tare și ea, și eu, dar apoi s-a întors fiecare la treburile ei.
Lucrăm mult de acasă, dar batem și dealurile și pădurile ascultând frunzele, vântul și păsările. Ne oprim sus pe platou la stejarul fulgerat și mai stăm uneori și sub stejarii gemeni. Am descoperit recent un loc în pădure unde am putut să-mi fac birou în toată regula. E acolo un copac căzut și înverzit pe care pot să îmi pun laptopul și prind și o brumă de semnal, pentru că se poate vedea releul din Sighișoara. Este undeva deasupra casei, dacă o iei prin grădina din spate și tot mergi, ajungi în locul care se cheamă Deluț.
În restul timpului, suntem oameni serioși; am grădinărit, am pus flori, am decorat casa. Avem o grădină de roșii pe care o îngrijim bine și, deși recolta e bogată, ele refuză încă să se coloreze. Ne-au ieșit și multi morcovi. Am pus noi și salată dar pentru că în perioada aia am fost plecați într-un sat vecin și n-a avut cine să o culeagă la timp, salata s-a facut un copacel. De când ne-am mutat la Florești am cam devenit vegetarieni, ne-am dat seama că e mult mai fun așa. Gătim o dată la 2 zile pentru că vrem să profităm de timp să lucrăm. De multe ori sunt cu noi 3-4 copii din vecini care s-au obișnuit să ne asculte lucrând. Asta e bine, pentru că în curând începem oricum atelierele muzicale cu copiii din sat și ne place că sunt curioși în legătură cu muzica noastră. Serile mai vin prietenii pe care ni-i i-am făcut în Sighișoara. De-acum suntem un fel de localnici.
Ana Cristina Leonte și Alex Arucuș
………………………………
Proiectul Artist in Church al trupei A-C Leonte a început cu mutarea artiștilor în Florești, pentru a lucra la muzică de acolo. Seria de concerte începe debutează pe 29 august și se încheie pe 6 septembrie.