Poate că lumea își închipuie că artiștii muncesc doar când îi lovește inspirația. E bine să știți că în majoritatea zilelor și eu și Alex ne trezim devreme și muncim cel puțin cu normă întreagă, adică minimum 8 ore, ca orice om serios care are o treabă de făcut. E drept că dimineața începem prin a face yoga, iar Arcuș mai face uneori și chestii mai hard core, gen cățărat pentru forță în degete. Apoi începem lucrul. În prima parte a zilei studiem separat la instrument sau la voce și apoi facem piesele împreună. Chiar și când oprim repetițiile, rămânem conectați, încercăm să găsim soluții pentru ceea ce vrem sa îmbunătățim, sau chiar ne vin noi idei. De fapt, partea grea e să ne deconectăm complet… Și probabil nici nu trebuie; cel puțin cât suntem aici, we’re all in.
Între timp am studiat tot ce era prin sat și prin curte din punct de vedere al sunetelor. Când am făcut curat în beci am dat peste un cazan de țuică, așa că l-am ciocănit și am descoperit că sună bine, similar unui gong. De fapt a sunat așa de bine încât să știți că o să apară într-una dintre piesele noastre. Tot ce compunem noi aici este muzică originală și partea bună este că avem deja compozițiile. Acum suntem în faza în care avem materialul, mai perfecționăm și repetăm piesele, le șlefuim. Încercăm să le simțim mai bine. Am făcut un melanj stilistic și ca abordare. Eu cânt la vioară un pic mai mult decât în alte proiecte, așa a ieșit de data asta, iar Arcuș se află într-o ipostază nouă, trebuie să-și asume rolul de acompaniator (saxofonul fiind cu precădere instrument solistic). Artist in Church este un proiect atipic care include vioară, saxofon, voce, flaut, caval și instrumente de suflat tradiționale. Am avut încă de la început niște idei și strategii; am vrut, de exemplu, să facem o piesă în care să folosim o temă cu flaut & vioară și pornind de la ideea asta chiar am creat o piesă în felul ăsta. E bine de știut că la baza unora dintre piesele compuse stau câteva improvizații pe care le-am făcut în biserica evanghelică din Florești. Este construită în secolul XV și este un spațiu care inspiră.
Cât despre legătura noastră cu lumea exterioară, ne-am apropiat tare de copiii din sat, vin să asculte cum lucrăm, ne întreabă tot felul de lucruri. Nu există să ies pe poartă și să n-aud: Ce faci Ana? și Unde e Alex? dacă se întâmplă ca el să nu fie cu mine. Copiii abia așteaptă să facem lucruri împreună, există interes, e ceva fain, s-a creat o conexiune bună. Apoi de la familia de ciobani din sat cumparăm brânză bună și mai mâncăm și câte-un balmoș la stână. Nu ne simțim deloc singuri. Dacă vrem socializare, tot ce avem de făcut este să ieșim în fața porții.
Ana Cristina Leonte și Alex Arucuș
………………………………
Proiectul Artist in Church al trupei A-C Leonte a început cu mutarea artiștilor în Florești, pentru a lucra la muzică de acolo. Seria de concerte începe debutează pe 29 august și se încheie pe 6 septembrie.