S-ar putea spune că timp de 10 zile am fost profesori de muzică, adică am făcut ateliere muzicale cu copiii din Florești și Mălâncrav, însă noi ne-am propus să creăm un ambient lejer folosind muzica dar și alte mijloace prin care să facem vacanța copiilor mai frumoasă, să cultivăm plăcerea de a fi împreună. Am zis că e bine ce facem atunci când cei mai introvertiți dintre copii ne întrebau bucuroși la finalul unui atelier când ne mai vedem. Din start am implicat ideea că ne formăm un mic trib în care ne ascultăm unii pe alții, în care ne jucăm și învățăm împreună. Ne-am suit cu toții pe dealuri, am cutreierat pădurile, ne-am ascultat ecoul în biserica evanghelică din Florești, am fost atenți la foșnetul castanilor de lângă conacul Apafi, am făcut ceremonii de wind-chimes. Am învățat să mânuim diverse instrumente de percuție și chiar am dedicat un atelier în care copiii și-au construit propriile shakere din conserve de metal. La ultimele întâlniri au ieșit chiar niste jam session-uri foarte faine, odată ce am exersat să ne ascultăm reciproc și să ne conectăm la un sunet comun.
Au fost zile foarte pline și pot să zic că și pentru noi a fost un test. A fost o experiență intensă și cred ne-am atins scopul de a îi aduce pe copii mai aproape unii de alții, de a crea o coeziune de grup și de a le sensibiliza gustul pentru muzică. La rândul nostru, cred ca ne-am ascuțit tacticile de a capta atenția copiilor, de a crea o atmosfera de conexiune prin joc și sunet și ne-am lăsat vrăjiți de entuziasmul și sinceritatea copiilor. Am lucrat intens și bine.
De la început ne-am propus să discutăm și despre ecologie și am încercat să le insuflăm copiilor dragostea pentru copacii ăștia care îi înconjoară. De altfel, piesa “Green Church” din spectacolul nostru a fost compusă pe dealul împădurit de vizavi de biserica din Florești și este exact despre asta: despre catedrala asta verde care e pădurea și de care trebuie să avem toți grijă, pentru că mereu se găsește câte cineva care vrea să atenteze la integritatea pădurii. Am suprins adesea că trec camioane cu copaci pe lângă casa noastră, se zguduie casa de cât de încărcate sunt. Copiii de-aici sunt cei care pot da pădurilor transilvănene o șansă. Am încercat să îi facem să conștientizeze că trăiesc într-un loc grozav, cu o natură care e un cadou, și cred că am și reușit un pic.
Ana Cristina Leonte și Alex Arucuș
………………………………
Proiectul Artist in Church al trupei A-C Leonte a început cu mutarea artiștilor în Florești, pentru a lucra la muzică de acolo. Seria de concerte începe debutează pe 29 august și se încheie pe 6 septembrie.