Ai zice că nimic nu te poate convinge să scoți nasul din plapumă într-o noapte de iarnă, așa-i? Totuși, dacă te pasionează astronomia, s-ar putea să-ți reconsideri atitudinea, după ce vei citi ce zice astronomul Adrian Șonka. De altfel, poți afla direct de la el „câte-n lună și în stele”, la Atelierul de astronomie pe care-l ține din 8 ianuarie, seara de la 19.00, la Fundația Calea Victoriei.
Până atunci, notează-ți în calendar highlight-urile lunii ianuarie, pentru pasionații de stele:
Quadrantide – 3/4 ianuarie, între orele 2 și 6
Nu uita să fii romantic la început de an: invită fete și băieți pe câmp, noaptea, să vadă împreună cu tine canale de ionizare cunoscute drept „stele căzătoare”.
În noaptea de 3 spre 4 ianuarie, vei putea vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei. În mod normal, într-o noapte oarecare se pot vedea cinci-șase stele căzătoare pe oră, dar în noaptea de ¾ ianuarie, vei putea vedea câteva zeci pe oră. Nu putem spune exact câte, dar se știe că nu mai mult de 120. Cel mai bine este să te uiți cu ochiul liber pe cer, nu foarte sus, dar nici foarte aproape de orizont, începând cu ora 2 dimineața, până la ora 6 a.m.
Stelele căzătoare din această perioadă se numesc „Quadrantide” și par a veni din dreptul unei constelații la care s-a renunțat, dar care se află acum în zona constelației Bootes (Boarul).
Venus și Jupiter se întâlnesc pe cerul de dimineață
18-27 ianuarie, după ora 4 dimineața
Cele mai strălucitoare planete de pe cer se întâlnesc pe cerul de dimineață. „Întâlnesc” este mult spus, pentru că între ele sunt 750 de milioane de km, însă pentru ochii noștri vor fi doi aștri strălucitori în aceeași zonă de cer.
Ca să le vezi, trebuie să te trezești devreme, pe la 4 dimineața, și să privești înspre răsărit. Vei vedea două stele strălucitoare care nu pâlpâie, însoțite de altele, mai puțin strălucitoare, care fac parte din constelațiile zonei. Cea mai ușor de văzut constelație va fi Scorpius, situată în dreapta planetelor, o constelație care conține și o stea strălucitoare: Antares.
Dacă privești planetele în fiecare dimineață, între 18-27 ianuarie, vei vedea și cum se mișcă acestea pe cer. Cel mai aproape vor fi în dimineața de 22 ianuarie.
Eclipsă totală de Lună
21 ianuarie 2019, de la ora 04.00, până răsare Soarele
Nimic nu e mai frumos decât o eclipsă de Lună pe un ger crunt și chiar de asta vom avea parte în noaptea de 20 spre 21 ianuarie. Eclipsa nu este de orice fel, ci totală, adică Luna intră toată în umbra Pământului. După ora 5, o vom vedea cum se întunecă, iar după ora 6, Luna va fi roșie de tot. Gerul nu va fi de orice fel, ci unul special, de ianuarie, mai ales dacă alegi, cum îți și recomand să faci, să mergi pe câmp să vezi eclipsa. Vizibilitatea va fi mai bună, la fel și gerul.
Eclipsa are maximul pe la ora 7, dar chiar atunci și Soarele își propune să răsară. Vom vedea cum Luna roșiatică se apropie de orizont și dispare în momentul când răsare astrul zilei. Frumoasă eclipsă.
Nu îi credeți pe cei care spun că Luna este sângerie. Au rămas cu mintea în evul mediu.
Adrian Șonka
Frumos articol. Mi-am notat datele si acum urmează să-mi conving prietena să vină cu mine. #_#
Same here. :))