Dacă e să fiu corect „baba” din titlu n-are nicio legătură cu ce urmează să citiți, dar a fost nevoie de ea ca să vă fac să dați click și să citiți asta. Că dacă puneam titlu cum am vrut inițial, „Pedal kick-ul – dogmă și paradigmă”, v-ar fi fost teamă să dați click că cine știe peste ce brontozaur dădeați. Și dacă tot ați ajuns până aici stați să aflați ce naiba e pedal kick-ul și cu ce ne influențează el.
În primul rând trebuie spus din capul locului că pedal kick-ul e un termen folosit în mountain bike. Mai exact și mai precis noi o să vorbim de pedal kickback! Ce să fie, ce să fie? Definiția acestui fenomen ar fi cam așa: dacă suspensia spate e comprimată și roata spate nu se învârte, brațele pedalierului se vor fi forțate să se rotească înapoi, spre spate, într-un anumit unghi, deoarece caseta se îndepărtează mai mult de lanț. Sper că e clar.
Rămâne întrebarea: „Și ce legătură are asta cu noi?”. Păi dacă nu săriți cu bicicleta, n-are. Dar dacă vă apucați să dați un jump sau un kicker la aterizare o să apară acest pedal kickback care vă va dezechilibra și va crește riscul de a vă accidenta la cădere. Acesta este motivul pentru care vorbim de noul model de bicicletă pentru downhill dezvoltat de producătorul american Pivot.
Noul Pivot Phoenix vine cu o transmisie cel puțin bizară. Așa cum vedeți în imaginea de mai jos transmisia e compusă din două lanțuri separate. Felul în care sunt dispuse acestea anulează apariția pedal kickback-ului și astfel vei avea mai multă încredere în tine la aterizare, questie care te va face să mergi mai tare la vale. Asta pentru că noul model de Pivot Phoenix are ca scop principal vitezaaaaaa!!!!! La vale, bineînțeles, pentru că e o bicicletă pentru cei care-și găsesc distracția pe două roți în dimensiunea gravitațională a MTB-ului.
Acum veți ști ce să-i răspundeți la piață băbuței care vinde pătrunjel când o să vă întrebe: „Mă, mamaie, da’ de ce are două lanțuri bicicleta aia nouă de la Pivot?” ( Ia uite unde se ascundea baba din titlu… )
Și încă ceva, pentru că de mult tot vreau să vă zic despre asta, chiar dacă n-are nicio legătură cu subiectul de mai sus. Aș vrea să vă aduc în vedere și importanța culorii în cazul unei biciclete. Sunt foarte mulți cei care-și aleg bicicleta pe singurul criteriu relevant pentru ei: culoarea. Asta pentru că e singurul lucru despre care pot spune ceva atunci când vine vorba despre o bicicletă. Povestea asta are o componentă psihologică și are legătură cu fenomenul ăla apărut la începutul pandemiei de COVID când s-au golit rafturile magazinelor de hârtie igienică. Explicația e legată de controlul sfincterului, prima questie pe care învață omul s-o stăpânească. Restul e instinct. Așa și cu alegerea bicicletei în funcție de culoare.
Ce vreau să vă spun este, de fapt, să mergeți în magazine de specialitate de unde să puteți afla cât mai multe despre avantajele pe care ți le aduce o bicicletă în funcție de echiparea pe care o are. Asta are legătură și cu prețul pentru că întotdeauna merele mici, zbârcite sunt mai ieftine decât cele mari, perfecte. Dar nu facem și lecții de economie. Maxim vă pot recomanda să mergeți în Avanposturile Radio Guerrilla pentru că acolo aveți discount de 10% instantaneu la plata cu Cardul Avanpost. Să întrebați să vedeți dacă e și vreo limită de preț pentru discount. La unele e, la altele nu. E bine să vă asigurați.
Bicicleta de care am vorbit mai sus poate fi admirată în magazinul Bike House care e și Avanpost, dar și pe www.bikehouse.ro. Tot de acolo o puteți și achiziționa. Este în două variante de culoare. Asta de o vedeți în pozele de pe aici și încă una. Dar vă las pe voi să o descoperiți.