Când se lasă seara peste vara indiană din București, ne vedem la Grădina Uranus, cu dans, cântec, bucate felurite, închidem ochii și ne lăsăm purtați pe malul Bosforului, al Nilului, Guadalquivirului și mărilor lumii căci Balkanik – World Music Festival se întoarce între 9 și 11 septembrie la Grădina Uranus, cu un lineup de artiști de world music de (re)văzut, o atmosferă unică și târg meșteșugăresc, bucătării internaționale cu preparate tradiționale și reinterpretate, scenografii la intersecția dintre Est și Vest, urban și rural.
Călătoria muzicală în jurul lumii începe cu ONUKA (Ucraina), a cărui solistă, Nata Zhizhchenko și-a propus să revitalizeze vechile tradiții și instrumentele populare clasice (precum bandura și sopilka), ce au dispărut din Ucraina în perioada sovietică, integrându-le în sound-uri electronice. BABA ZULA (Turcia) readuce la Balkanik Festival „sunetul spațiului din Istanbul”, altfel spus, un Oriental dub sau un rock’n’roll psihedelic energic și nemaiauzit, care a reușit să inventeze călătoria în timp și spațiu, teleportându-și ascultătorii pe malul vechiului Bosfor. ORANGE BLOSSOM revin la București cu o infuzie nemaiauzită de heavy-electronica și ritmuri orientale și cu o energie extraordinară pe scenă. BUBLICZKI (Polonia), un septet înființat în 2007, a susținut sute de concerte atât în Polonia, cât și în străinătate. MESZECSINKA (Ungaria), una dintre cele mai apreciate trupe de world music din Ungaria, conform revistei Dal+Szerző. TARAF FLAMENCO (România-Argentina) este un grup muzical creat la București în 2022, format din muzicieni români, romi și argentinieni, în jurul unui repertoriu în care se reunesc sub aceleași ritmuri muzici spaniole, lăutărești și romanțe din vechiul București. SURORILE OSOIANU (Republica Moldova) – cvintet fondat în anul 1980, la Chișinău, de către binecunoscutul etnomuzicolog Andrei Tamazlacaru, care, alături de Zdob și Zdub, au înregistrat două piese bine-cunoscute: DJ Vasile și Miorița. ARSEN PETROSYAN QUARTET (Armenia), unul dintre principalii muzicieni ce duc mai departe moștenirea dudukului armenesc. IARBA FIARELOR (România) este o trupă de muzică neaoșă din Transilvania, ce actualizează temele și motivele muzicale folclorice omniprezente în interiorul arcului carpatic. ORIENTAL SESSION – Radu Varga, Cosmo & Sfichy (România) este un proiect original, prezentat pentru prima dată în această formă, în cadrul Balkanik Festival. Prin intermediul diverselor experiențe, își formează o colecție vastă de ritmuri din diverse tradiții turcești (köçek, türkü, otomană) și le adaptează la muzica românească și modernă.
Festivalul își deschide porțile azi, la ora 16:00, într-o atmosferă de poveste, în natura urbană din centrul Bucureștiului, cu un târg meșteșugăresc, bucătării tradiționale și reinterpretate, ateliere și multe alte bucurii. Sâmbătă și duminică, Grădina Uranus este pregătită să primească publicul începând cu ora 12:00.
Vineri, 9 septembrie:
16:00 – Târg, delicii, ateliere
17:30 – IARBA FIARELOR (România)
19:30 – SURORILE OSOIANU (Republica Moldova)
21:30 – ONUKA (Ucraina)
23:00 – Afterparty lângă Turnul de apă
Sâmbătă, 10 septembrie:
12:00 – Târg, delicii, ateliere
17:15 – ARSEN PETROSYAN QUARTET (Armenia)
19:15 – BUBLICKZI (Polonia)
21:30 – ORANGE BLOSSOM (Franța)
23:00 – Afterparty lângă Turnul de apă
Duminică, 11 septembrie
12:00 – Târg, delicii, ateliere
15:30 – ORIENTAL SESSION (România)
17:15 – TARAF FLAMENCO (România-Argentina)
19:15 – MESZECZINKA (Ungaria)
21:30 – BABA ZULA (Turcia)
În cadrul târgului meșteșugăresc, activitățile sunt oferite de Vatra de la Bisoca, Meșteshukar Butiq (atelier de ceramică al designerului Inayeh Khalid), Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu (sculptură, ceramică, pictură, țesut cu păr de capră), Recicleta, Adoptă un copac și mulți alții.
Biletele pe zile și abonamentele sunt disponibile și la intrarea în festival.
***
Cântat de Radio Guerrilla.