Lansat la finalul lui 2017, serialul Dark, prima producție Netflix de limbă germană, a fost de la bun început comparat cu Stranger Things, tot de la Netflix. Sigur, există similitudini: un mic orășel dintr-o regiune izolată, copii care dispar în condiții bizare, conflicte mocnite de-a lungul mai multor generații, psihoza colectivă declanșată de vecinătatea cu o centrală nucleară. Dacă Stranger Things merge însă mai degrabă în zona SF, Dark mizează pe speculații legate de teoria relativității, în speță pe călătoria în timp.
De-a lungul celor zece episoade ale primului sezon (Netflix a dat undă verde pentru producția celui de-al doilea sezon), regizorul Baran bo Odar și echipa sa reușesc să pună în scenă o poveste amplă și fascinantă care se desfășoară în trei epoci diferite și să construiască personaje complexe și solide, iar grija pentru detaliu se vede în fiecare cadru. Dark e și-un prilej excelent pentru a te familiariza cu o nouă generație de actori germani foarte buni. Dacă Stranger Things merge însă mai degrabă în zona SF, Dark mizează pe speculații legate de teoria relativității, în speță pe călătoria în timp.
Unii au văzut în Dark elemente de la David Lynch (comparația cu Twin Peaks e un compliment pentru Dark, aș zice eu) sau din atmosfera întunecată și amenințătoare a filmelor lui David Fincher. Dark reușește însă performanța de a sta singur în picioare și de a consolida cariera regizorului elvețian Baran bo Odar. Care nu e însă la prima ispravă cinematografică remarcabilă.
The Silence (2010)
Lungmetrajul cu care Baran bo Odar atrage atenția în Germania, The Silence (în original, Das letzte Schweigen, adică Ultima tăcere), este un thriller întunecat și apăsător, care anunță gustul regizorului pentru poveștile din zona genului neo-noir. Aparent o poveste polițistă care aduce aminte de thrillerul scandinav și de cinema-ul sud-coreean contemporan, The Silence este o examinare minuțioasă a unor patologii fascinante construite în jurul a două crime petrecute la distanță de douăzeci și trei de ani.
Who Am I: No System Is Safe (2014)
Este filmul pentru care regizorul Baran bo Odar face prima dată echipă cu scenarista Jantje Friese cu care a lucrat și la serialul Dark.
Who Am I e un tehno-thriller care depășește în viteză și spectaculozitate oricare dintre producțiile americane cu hackeri pe care le-am văzut eu. Cu o structură narativă impecabilă de tip puzzle, Who Am I a fost comparat cu celebrul serial Mr. Robot. Eu aș zice că Mr. Robot seamnă cu Who Am I, în condițiile în care filmul german a apărut în 2014, cu un an înainte de primul sezon din Mr. Robot.
Cert e că, după ce a văzut Who Am I, unul dintre șefii Netflix a zis: „Este exact genul de poveste pe care îl căutăm noi.“ Urmarea? Trei ani mai târziu, Netflix a investit cu generozitate în Dark, serialul cu care Baran bo Odar și echipa lui m-au făcut să stau șase ore cu ochii lipți de ecran într-unul din weekendurile trecute.
Sursa foto: Facebook