Cel mai recent roman al lui Cătălin Dorian Florescu, “Bărbatul care aduce fericirea“, apărut de curând la Humanitas, este deja pe lista recomandărilor noastre de vacanță. Nu pot să nu spun de la început: șarmul povestitorului este greu de negat.
Cartea mi s-a părut interesantă încă dinainte să apară, odată cu lectura autorului la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Mi-a plăcut să regăsesc apoi fragmentele și să le aflu ordinea și semnificația. Titlul este cel care cred că stârnește în primul rând curiozitatea și, odată ce citești, nu poți să nu te întrebi cine este acest bărbat misterios în jurul căruia se învârt, într-un fel sau altul, celelalte personaje.
Ești purtat de la sfârșit de secol XIX în secolul XX, într-o manieră inedită. Poți vedea cu luciditate România, în variantele a trei generații de femei. De partea cealaltă, citești o poveste dintr-o Americă în care poți să simți potențialul de a împlini sau a nărui orice “American dream”. Precizia narativă și investiția în fiecare din personajele cărții este ceea ce caracterizează poate cel mai bine scrisul lui Cătălin Dorian Florescu. Pentru construcția atmosferei lasă la vedere câteva repere interesante, punți narative cum ar fi apa (East River sau Dunăre, în funcție de context) sau ziarul ca purtător al informației dintr-o parte în alta a globului.
Însă poate cea mai dură lume descrisă în roman este cea a ghetoului, unde în lupta pentru supraviețuire contează chiar și ultima monedă. Într-o astfel de lume, în care visele par de neconceput, un bărbat vrea să cânte. El este “bărbatul care aduce fericirea”. Povestea lui își găsește axa centrală la pagina 153, iar restul se recompune pe tot parcursul romanului.
O lectură care te îndeamnă la legături nebănuite la început și te introduce, cu același farmec narativ, în atmosfera a două secole. Mai mult decât atât, un text care nu te menajează și, poate tocmai de aceea, e atât de natural. Am parcurs romanul cu interes și ușurință, fiind o carte care “te prinde” încă de la primele pagini.
Foto cover: Radu Sandovici
roman, Editura Humanitas 2018
Traducere de Mariana Bărbulescu