Be-Brașov este un proiect construit asemenea unei hărți personale interactive cu rol de cartografiere a emoțiilor colective și individuale a cetățenilor și comunităților apropiate afectiv de oraș.
Be-Brașov adresează prin acțiunile sale trei practici artistice asociate documentarului: teatru, fotografie și film, păstrând componenta documentară ca nucleu din credința că arta și discursul intermediat prin artă au capacitatea de crea un tip de narațiune sinceră, nemediată, personală, dar extrem de puternică și cu impact emoțional.
Acest proiect are ca obiectiv principal readucerea în prim plan, reactivarea acestor povești personale și subiective despre Brașov pentru ca împreună, reunite, să poată asambla o narațiune amplă despre memoria emoțională a orașului. Acțiunile proiectului se adresează celor pentru care Brașov însemnă primii ani petrecuți acasă, pentru care fiecare loc implică un tip de descărcare afectivă, generatoare de povești.
În lunile septembrie-octombrie vor avea loc trei tipuri de ateliere: foto, film și teatru documentar – de tip verbatim, ateliere care se vor finaliza cu o serie de monologuri scrise și interpretate de către cursanți, minidocumentare și o expoziție de fotografie documentară. Participarea la ateliere are loc gratuit pe bază de înscriere online ce poate fi realizată până la 11 septembrie. Atelierele încurajează implicarea unui mix de cursanți, cu vârste între 14 – 22 de ani, pentru a cartografia diversitatea experiențelor și perspectivelor aduse în proiect. Înscrierile se pot face aici.
Be-Brașov a fost gândit și urmărește implementarea de intervenții culturale pentru activarea comunității în scopul recuperării memoriei orașului, din convingerea că o mai bună cunoaștere a trecutului poate ajuta la aprofundarea înțelegerii prezentului eterogen și multicultural.
Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului este un proiect organizat de Docuart, finanțat din bugetul Municipiului Brașov.
Plăcut de Radio Guerrilla.