Dacă tot se apropie iarăși ‘’sărbătoarea” noii religii (a comerțului), am dat o tură virtuală prin magazinele noastre de vinuri. Nu aveam planuri de shopping, însă am dat peste o postare a unui amic ce se extazia în fața reducerilor oferite la vinuri… de către un magazin de electrocasnice. Am dat o tură pe acolo și tot ce am vazut m-a facut să-mi întăresc urmatorul principiu: de ce să cumpăr un bax de șase sticle din același vin mediocru, de linie, când de aceeași bani pot cumpăra doar două sau trei vinuri diferite, mai de calitate, pe care nu le beau zi de zi. Matematic pare același lucru, însă practic treaba stă așa: pot alege să iau cantitate dublă din vinurile de linie, dar nu fac decât să beau mai mult. Sau pot lua vinul acela pe care nu prea îmi vine să arunc banii în afara unei ocazii speciale, urmând ca, ulterior, să cumpăr orice vin de linie, chiar și la preț întreg (care oricum, e relativ mic).
Acestea fiind spuse, mi-am îndreptat atenția către magazinele specializate, care au o selecție făcută cu pasiune și respect pentru vin, care depun eforturi să stocheze sticlele în condiții cât mai aproape de cele ideale (lumina cât mai puțină și diferente de temperatură mai mici de 5 grade pe întreg parcursul anului); de altfel, un astfel de magazin e foarte bucuros să schimbe o sticlă cu un defect de dop sau de depozitare, astfel încât să plătim doar pentru bucuria de a bea acel vin, nu și pentru profitul altora (nejustificat, în astfel de cazuri). Căutați și cumparati cu încredere din magazinele mici, dacă se poate, împrieteniți-vă cu proprietarii, respectiv somelierii angajați acolo, pentru a beneficia de întreaga experiență. Dacă e mai dificil sa cunoasteți proprietarul unui web-site, vă pot introduce eu către cei pe care îi cunosc.
Ca la orice masă împărătească, cu 4-5 feluri, începem cu un spumant (șampanie, cum îi spunem noi, cu toate că acordul comercial cu UE nu ne mai permite să folosim denumirea decât pentru vinurile produse în faimoasa apelațiune franceză). Știu că Prosecco a detronat în topul mondial vinurile din regiunea Champagne și cel mai probabil este preferința numarul 1 și în Romania, însă aș vrea să vă recomand să încercați un spumant creat prin metoda tradițională, aceea care presupune o a doua fermentare în sticlă pe o perioadă mai lungă, de minim 9 luni, adeseori ajungând la 5 ani, oferind astfel o abundență de bule fine cu o persistență mult mai lungă. Cava, căci aici am vrut sa ajung, nu este doar un spumant obținut prin metoda tradițională, ci și un vin de terroir catalan, ce se poate deosebi relativ ușor de alte spumante prin aciditatea vibrantă și aromele de măr verde, și mai ales, prin prețuri prietenoase. Cum spuneau și filozofii antichității, spumantele nu sunt pentru o ocazie ci sunt chiar ocazia. 😊
Nu aș rata ocazia să iau și un Chardonnay din faimoasa regiune Chablis pentru că e foarte greu să dai greș cu așa ceva; eleganța acestui vin îl recomandă pentru a fi cumpărat acum și savurat împreună cu carne de crab sau alte vietăți marine.
Tot pe drinkzz.ro am vazut și o reducere de 470 lei ce m-a facut să zâmbesc: un vin din top ten mondial, facut în California de niște extratereștri pentru alți extratereștri.
Pentru că avem câteva crame prin Dobrogea care produc aligote-uri destul de competente, zic că ar trebui să vedem și cum e originalul din Burgundia. Nu de alta, dar Vinimondo pune la bătaie încă o sticlă gratuit (nu se specifică exact ce etichetă). Vinul este gastronomic, corpolent și mineral și merge bine și cu pui și cu pește și cu sushi.
Am avut norocul să particip la degustări de vinuri portugheze și vă spun că este o lume aparte, atât prin calitatea lor cât și prin specificul soiurilor locale, unice în lume și destul de greu de pronunțat și de memorat; portughezii au decis că există suficient cabernet sauvignon sau chardonnay în lume și că ei vor oferi altceva. Avem un importator foarte inimos de vinuri portugheze (domnul Adrian Butuc) și merită să îi încercați produsele; la fel era și importatorul de vinuri portugheze din Lituania (avea o galerie de artă în care vindea și aceste bijuterii oenologice, în special vechituri de Porto); o fi ceva inspirațional cu aceste vinuri .
Din Republica Moldova aș lua un vin alb, foarte convenabil din punct de vedere preț, dintr-un soi insolit, Riton, ce emană arome florale albe, dulcegi; preponderent iasomie. Îl cunosc pe Ilie Gogu, producătorul acestui vin, este un artizan, la fel ca și ceilalți producători pe care îi găsim pe acest site (Costea Stratan – Crama Echinox sau Ion Luca – Carpe Diem). Toți au suprafețe mici, 5-10 ha, pe care le îngrijesc cu atenție, focusându-și energiile pe obținerea maximului de calitate
După cum vă ziceam, cei ce operează magazinele acestea mici sunt și foarte pasionați, astfel că puteți găsi pe site diverse alte informații utile, în caz ca sunteți pe mood-ul de aprofundare.
Săptamâna aceasta, Happy Wines oferă un discount de 20% tuturor vinurilor obținute din Tempranillo, soiul cel mai răspândit al Spaniei; vinurile sunt plăcute, ușor băubile, unele nu necesită și mâncare lângă; exista și vinuri de top obținute din acest soi după metodele old school, în Rioja sau Ribera del Duero; acestea sunt vinuri “școală”, destinate celor ce vor să înțeleagă Lumea Veche a vinului.
La fel de generoși cu discount-ul sunt și cei de la Crama Segarcea, gama lor de vârf Minima Moralia fiind întotdeauna o variantă bună de umplere a frigiderului de vinuri, întrucât aici solul este propice cab-ului.
O altă cramă românească interesantă este Corcova; aș cumpăra atât Cuvee Boheme cât și Cuvee Racoveanu; ba chiar și ‘”clasicul’’ asamblaj de Cabernet Sauvignon cu Merlot.
Am lăsat pentru final bomba pe care a aruncat-o Vasilis, importatorul vinurilor grecești; mi-a venit azi pe email și m-a descumpănit, căci ar trebui să-mi las toți banii la el, dacă m-aș lăsa pradă impulsurilor de moment; pentru că am văzut o întreagă gamă de vinuri albe, bune și răcoritoare cum am tot băut la greci, cu prețuri între 27 si 34 lei!!! Am văzut o gamă completă, cu albe, rose, spumante și roșii, acestea din urmă erau reduse de la 113 lei la 72 lei (‘’pretty, pretty good’’, dacă ar fi să-l citez pe Larry David).
Vă las link-ul, dar ofertele nu le veți regăsi pe site, pentru că ele sunt trimise doar membrilor clubului Dionysus; puteți lăsa adresa de email și veți fi adăugați la newsletter-ul lunar cu reduceri exclusive. Am găsit pe acest site și o băutură ce a devenit instant preferata copiilor mei: un concentrat de mandarine, în stilul unei marmelade lichide, produs pe insula Rhodos din fructe din alea, very fresh local, care se tranformă într-un juice savuros prin dizolvarea în apă minerală.
Bani sa avem!
și să nu-i aruncăm pe telefoane sau televizoare 😊
***
Sursă foto cover aici.