Bogdan Penișoara / Coaste de porc slow-cooked

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

Coaste de porc slow-cooked și unse cu sos barbeque…. Say no more, Bogdan! sau, de fapt, do say more 🙂

***

Ideea de coaste la cuptor a venit acum aproape 3 ani când am ajuns, în contextul jobului pe care-l am, în Berlin pentru aproximativ o lună. Cineva mi-a recomandat un restaurant cu “cele mai bune coaste din lume”, și anume Tony Romas (dacă ajungeți în Berlin, vă super recomand să încercați acest restaurant).

Când am ajuns acasă m-am pus pe bucătărit și am căutat (fără să exagerez) zeci de rețete de coaste. Am încercat aproximativ 5-6, dar toate erau pe aceeași idee: coaste puse într-o folie de aluminiu, la cuptor, pentru 2-3 ore.

Coastele au iesit ok, însă nimic special. Nu erau la fel de gustoase, la fel de fragede, ci mai degrabă carnea de pe oase s-a strâns puțin, fiind la limita între fragede și uscate.

În final, am încercat să prepar coastele așa cum preparam brisket pentru a face chilli con carne. Și anume coasta (tăiată în bucăți cât o palmă, sau mai mari) prăjită pe toate părțile pentru a nu mai lăsa să iasă zeama din ea atunci când e pusă în cuptor. Apoi fiarta bine în cuptor cu cât mai multe gusturi (usturoi, ardei, ceapă, suc de rosii și diverse condimente) la o temperatură cât mai mica (aproximativ 5 ore la 150 de grade, acoperită), ca în final să le dau cu un sos barbeque bun, pe care-l ard puțin la o temperatură cât mai mare (220-250 de grade).

În felul acesta am ajuns să-mi fac singur coastele preferate cu o rețetă unică (nu am găsit-o până acum nicaieri pe Youtube, cel puțin), cu care-i pun în fund pe toți prietenii și care mereu mă trimite cu gândul la acele coaste fragede, de pe care sar singure oasele, cum am mâncat în Berlin.

Rețeta

Ingrediente:

• 2 coaste de porc (preferabil nu scăricică) ~1.5-2kg
• 2lg paprika afumată
• 1lg cayenne
• 1lg sare
• 1lg piper
• 5lg zahăr brun
• 1lg de scorțișoară
• 6-8 căței de usturoi cu tot cu coajă
• Zeama și coaja de la o lămâie
• 2-3 ardei (preferabil de culori diferite)
• 1 sticlă de suc de roșii (~200ml)
• 2 cepe
• 3-4lg ulei de masline

Mod de preparare:

Într-un bol se amestecă paprika afumată, cayenne, sare, piper, zahăr brun, scortișoară și coaja de lămâie.

Într-o tigaie se pune la foc mare uleiul de măsline (eventual se poate folosi și ulei normal). Între timp, se scoate pielița de la costițe, iar dacă au fost spălate (ceea ce recomand) se usucă foarte bine. Costițele trebuie tăiate în bucăți mari, aproximativ cât palma (sau puțin mai mari). Când uleiul s-a încălzit bine, se pun costițele și se rumenesc bine pe ambele părți, și preferabil și pe laterale (pentru toate coastele de mai sus, dureaza mai puțin de 10 minute). Când le scoatem, le presărăm bine cu ingredientele amestecate și le punem deoparte.

Când toate costițele sunt rumenite bine pe toate părțile și sunt condimentate bine, le punem într-o oală pe care o vom băga la cuptor. În oală punem, peste costițe, ardeii tăiați cubulețe, usturoiul în coajă, sucul de rosii, cepele tăiate solzi, zeama de la lămâie și încă o sticlă sau două (de dimensiunea celei de suc de roșii) cu apă. Important este ca lichidul din interior să acopere costițele (își vor mai lăsa și legumele puțină zeamă, dar nu mult). Dacă este nevoie, se separă în 2-3 oale, care să încapă în același timp în cuptor.

Acum vom pune o folie de aluminiu peste oală (ori capac) și vom introduce costițele în cuptorul preîncălzit la 150 de grade (căldura să bată doar de jos), pentru aproximativ 4 ore jumăte/5 ore jumăte. În acele ore, vom întoarce costițele la fiecare 60 de minute, cu grijă, fără să se rupă de pe os (în special pe finalul programului). Legumele se pot pune mereu peste costițe, să își lase aroma și zeama peste ele.

Dupa cele 4.5/5.5 ore (sau când costițele par suficient de moi), le vom scoate pe un fund și le curățăm de legumele rămase pe ele. Le lăsăm puțin să se usuce și le dăm cu un sos barbeque pe ambele părți. Transferăm costițele pe o tava grill pentru cuptor și le mai lăsăm în cuptor pentru aproximativ 7 minute la 200-220 de grade (putem pune cuptorul să bată și de sus, și de jos).

Costițele înainte de a fi date cu sos:

Costițele, la final:

Poftă mare!
Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine