Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
Coaste de porc slow-cooked și unse cu sos barbeque…. Say no more, Bogdan! sau, de fapt, do say more 🙂
***
Ideea de coaste la cuptor a venit acum aproape 3 ani când am ajuns, în contextul jobului pe care-l am, în Berlin pentru aproximativ o lună. Cineva mi-a recomandat un restaurant cu “cele mai bune coaste din lume”, și anume Tony Romas (dacă ajungeți în Berlin, vă super recomand să încercați acest restaurant).
Când am ajuns acasă m-am pus pe bucătărit și am căutat (fără să exagerez) zeci de rețete de coaste. Am încercat aproximativ 5-6, dar toate erau pe aceeași idee: coaste puse într-o folie de aluminiu, la cuptor, pentru 2-3 ore.
Coastele au iesit ok, însă nimic special. Nu erau la fel de gustoase, la fel de fragede, ci mai degrabă carnea de pe oase s-a strâns puțin, fiind la limita între fragede și uscate.
În final, am încercat să prepar coastele așa cum preparam brisket pentru a face chilli con carne. Și anume coasta (tăiată în bucăți cât o palmă, sau mai mari) prăjită pe toate părțile pentru a nu mai lăsa să iasă zeama din ea atunci când e pusă în cuptor. Apoi fiarta bine în cuptor cu cât mai multe gusturi (usturoi, ardei, ceapă, suc de rosii și diverse condimente) la o temperatură cât mai mica (aproximativ 5 ore la 150 de grade, acoperită), ca în final să le dau cu un sos barbeque bun, pe care-l ard puțin la o temperatură cât mai mare (220-250 de grade).
În felul acesta am ajuns să-mi fac singur coastele preferate cu o rețetă unică (nu am găsit-o până acum nicaieri pe Youtube, cel puțin), cu care-i pun în fund pe toți prietenii și care mereu mă trimite cu gândul la acele coaste fragede, de pe care sar singure oasele, cum am mâncat în Berlin.
Rețeta
Ingrediente:
• 2 coaste de porc (preferabil nu scăricică) ~1.5-2kg
• 2lg paprika afumată
• 1lg cayenne
• 1lg sare
• 1lg piper
• 5lg zahăr brun
• 1lg de scorțișoară
• 6-8 căței de usturoi cu tot cu coajă
• Zeama și coaja de la o lămâie
• 2-3 ardei (preferabil de culori diferite)
• 1 sticlă de suc de roșii (~200ml)
• 2 cepe
• 3-4lg ulei de masline
Mod de preparare:
Într-un bol se amestecă paprika afumată, cayenne, sare, piper, zahăr brun, scortișoară și coaja de lămâie.
Într-o tigaie se pune la foc mare uleiul de măsline (eventual se poate folosi și ulei normal). Între timp, se scoate pielița de la costițe, iar dacă au fost spălate (ceea ce recomand) se usucă foarte bine. Costițele trebuie tăiate în bucăți mari, aproximativ cât palma (sau puțin mai mari). Când uleiul s-a încălzit bine, se pun costițele și se rumenesc bine pe ambele părți, și preferabil și pe laterale (pentru toate coastele de mai sus, dureaza mai puțin de 10 minute). Când le scoatem, le presărăm bine cu ingredientele amestecate și le punem deoparte.
Când toate costițele sunt rumenite bine pe toate părțile și sunt condimentate bine, le punem într-o oală pe care o vom băga la cuptor. În oală punem, peste costițe, ardeii tăiați cubulețe, usturoiul în coajă, sucul de rosii, cepele tăiate solzi, zeama de la lămâie și încă o sticlă sau două (de dimensiunea celei de suc de roșii) cu apă. Important este ca lichidul din interior să acopere costițele (își vor mai lăsa și legumele puțină zeamă, dar nu mult). Dacă este nevoie, se separă în 2-3 oale, care să încapă în același timp în cuptor.
Acum vom pune o folie de aluminiu peste oală (ori capac) și vom introduce costițele în cuptorul preîncălzit la 150 de grade (căldura să bată doar de jos), pentru aproximativ 4 ore jumăte/5 ore jumăte. În acele ore, vom întoarce costițele la fiecare 60 de minute, cu grijă, fără să se rupă de pe os (în special pe finalul programului). Legumele se pot pune mereu peste costițe, să își lase aroma și zeama peste ele.
Dupa cele 4.5/5.5 ore (sau când costițele par suficient de moi), le vom scoate pe un fund și le curățăm de legumele rămase pe ele. Le lăsăm puțin să se usuce și le dăm cu un sos barbeque pe ambele părți. Transferăm costițele pe o tava grill pentru cuptor și le mai lăsăm în cuptor pentru aproximativ 7 minute la 200-220 de grade (putem pune cuptorul să bată și de sus, și de jos).
Costițele înainte de a fi date cu sos:
Costițele, la final: