Începutul de aprilie ne-a prins cu Bucătăria Hoinară în Podișul Casimcea. Căutam împreună cu Chef Sosin un loc numai bun pentru a pregăti niște friganele scăldate-n bunătăți. Gândul ne zbura la borcanele lui cu dulce de leche și dulceață de portocale, producție proprie. Abia așteptam să le gustăm, însă vântul sever al primăverii dobrogene ne limita opțiunile de popas.
După îndelungi căutări, lângă un petec de pădure, privirea ne-a fost atrasă de o mare de „colți” calcarosi care ne ajungeau până la brâu. Într-un echilibru precar, Sebastian i-a escaladat cu masa „tradițională” a Bucătăriei Hoinare în spate și și-a instalat „tabăra” de bucătărit chiar în mijlocul lor.
Crengile uscate, aprinse, au început să pârâie, semn că momentul în care urma să savurăm desertul lui Sosin se apropia. Cu o dexteritate de invidiat, a porționat pandișpanul cu nucă pregătit de el cu o zi înainte. L-a îmbibat în lapte și ou și l-a aruncat în tigaia aburindă. La scurt timp i-au urmat și câteva bucăți proaspete de ananas care au luat repede culoarea rumenelii.
N-a apucat bine să scoată friganelele din tigaie că degetele noastre pofticioase s-au îndreptat spre borcanele cu bunătăți menite să garniseasca desertul. Cât timp noi am încercat să ne decidem dacă ne place mai mult dulceața mătăsoasă a „dulce de leche”-ului sau textura crocantă a fâșiilor de portocale, Sosin a aruncat un pumn de alune de pădure peste friganele și ne-a invitat să gustăm minunăția.
O singură îmbucătura sub privirea încântată a lui Sosin a fost de ajuns să simțim din plin ce înseamnă bucuria gătelii în adierea primăvăratică a vântului dobrogean.
Aceasta este doar una dintre poveștile din spatele albumului de fotografie Bucătăria Hoinară se întoarce semnat de fotograful Răzvan Voiculescu, album ce se va lansa pe 2 decembrie la JW Marriott București. Pentru mai multe detalii despre eveniment și solicitarea unei invitații puteți intra pe pagina de Facebook a proiectului.