Bucate ca la Paris… în Țara Făgărașului

Ce alegi atunci când vrei să mănânci ceva tradițional? MBS, mititei, un ciolan pe varză, sarmalele de Crăciun… mâncăruri cam grele, suspinăm cu toții la finalul mesei abia mai răsuflând. Dar dacă ți-aș spune că bucatele tradiționale pot însemna și altceva? Ceva delicat, subtil și savuros, cu arome suprapuse care se descoperă una câte una în farfurie.

Carpaccio din păstrăv indigen, scoici, pui de baltă sau somn de Olt nu sunt feluri din meniul unui restaurant sofisticat, ci mâncăruri din Țara Făgărașului, create cu ingrediente locale și respectând tradiția locului.

Țara Făgărașului, ținut străvechi, cunoscută în istorie în principal sub denumirea de Țara Oltului (începând din Evul Mediu Timpuriu), iar mai apoi prin regionimul Țara Cârței (după mijlocul secolului al XIII-lea), are multe surprize culinare pentru cei dornici să le afle.

Carne de capră cu agrişepecie de vițel cu migdale (pecia este mușchiul principal de la vită/vițel sau porc) sau pere în vin sunt doar câteva dintre felurile inedite de mâncare care se regăsesc în una dintre cele mai vechi cărți de bucate din Țara Făgărașului – ,,Cartea de bucate a Annei Bornemisza” (1680).

În Evul Mediu târziu, prin căsătorie, Anna Bornemisza – o principesă maghiară – devine stăpână peste Transilvania și primește ca dar de nuntă Cetatea Făgăraş. Pasionată de gastronomie, începe în 1680 lucrul la o carte de bucate. Prin rețetele sale, Bornemisza reușește să creeze imaginea bucătării făgărășene din evul mediu. Însă toate aceste tradiții culinare se pierd odată cu vremurile.

De câțiva ani, Daniela Elena Graură – maestru culinar în gastronomie locală – bate în lung și în lat tărâmurile ascunse ale Țării Făgărașului în căutarea de ingrediente neașteptate pe colinele deluroase, în pădurile dese și apele repezi ale acestei regiuni istorice. Cu ajutorul bogăției culinare a zonei ea încearcă să reînvie tradiția unor feluri de mâncare care aparțin Țării Făgărașului și care pot fi și astăzi o încântare.

Iată trei dintre ele:

Pui de baltă în vin alb și pesto de pătrunjel: O delicatesă, prin carnea lor fragedă, puii de baltă au devenit celebri prin asocierea cu bucătăria franțuzească. Dar puțini știu că pe timpuri mesele festive din Cetatea Făgărașului cuprindeau în meniu și broaște.

Scoici de râu din Țara Făgărașului în sos de roșii românești: Felul acesta de mâncare trebuie musai precedat de o expediție inedită în căutarea scoicilor în apele dulci făgărășene. Înainte de a le savura trebuie să știți că scoicile de apă dulce au nevoie de o abordare puțin diferită față de suratele lor de apă sărată, dar rezultatul este spectaculos.

Picnic cu brânzeturi maturate din Făgăraș asortate cu chutney de prune afumate cu ceapă roșie: Brânza de burduf și telemeaua de bivoliță își dau întâlnire în Țara Făgărașului cu halloumi cu mentă și mozzarella de bivoliță în crustă de semințe și plante uscate. La reuniune participă și chutney-ul de prune afumate cu ceapă roșie de Făgăraș (un brand deja) ca să aducă gust de iarnă și de fum.

Itinerama – „Țara Făgărașului la București este un proiect cultural organizat de Asociația Maia și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine