Să vorbim puțin despre burnout. Un termen împrumutat de la verișorii îndepărtați din familia de peste ocean, “burnout” descrie o stare de epuizare psihică și fizică extremă, datorată stresului acumulat și a incapacității de a stabili un echilibru și o armonie sanatoase în viața de zi cu zi.
Cel mai adesea, este folosit în contextul de cădere psihică, emoțională și fizică cauzată de mult prea multă presiune la locul de muncă. Presiune exercitată asupra angajatului de către mediul în care lucrează sau chiar de către el însuși, din dorința acerbă de a avansa, a-și demonstra capacitățile, de a nu dezamăgi, a fi cu un pas înainte, de avea succes și a se autodepăși. Li se întâmplă, în mod evident, și poate chiar în cazuri mai dese, antreprenorilor, managerilor, directorilor sau proprietarilor, care acumulează atât îndatoriri cât și stresul de a-și ține afacerea la un anumit standard. Doar că omul nu trebuie să se autodepășească. Unde se duce un om atunci când se depășește pe sine? Nicăieri, pentru că mai departe de sinele său, nu există nimic pentru el.
O viață sănătoasă presupune înțelegerea faptului că echilibrul, pe toate planurile, este esențial. Nu doar pentru împlinire, ci pentru supraviețuire la nivelul cel mai de bază. O pauză, o vacanță, un timp acordat propriei persoane sunt la fel, dacă nu mai importante decât cel mai mare succes profesional. O privire de ansamblu, macro, asupra problemelor și stresului zilnice e, în marea majoritate a timpului, mai edificatoare și mai benefică decât cea mai precisă și controlată examinare micro.
În Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei, identificăm împreună cu Secom ce înseamnă burnout-ul, cum se manifestă, ce formă poate să ia, plus metode și instrumente de evitare, dar și de depășire a acestor momente. Ascultătorii ne povestesc despre experiențele lor cu burnout-ul și ce au schimbat pentru a nu mai ajunge acolo, concentrându-ne și pe ultima perioadă a anului care, din cauza caracterului de nou, înspăimântător și necunoscut, a ridicat cu mult nivelul barometrelor de îngrijorare, stres și indispoziție.
Despre această incertitudine și nesiguranță provocată de pandemie, psihoterapeutul Gáspár György ne-a spus că îi creează un nivel de disconfort emoțional puternic, fiind și genul de om căruia îi place să își planifice evenimentele din viață, să își organizeze programul și să aibă siguranța unui viitor apropiat așa cum și l-a creionat, cel puțin din punct de vedere profesional. Fiind o persoană foarte structurată și organizată, Gáspár are anumite rutine pe care le urmează, iar primul lucru de pe listă este chiar primul lucru pe care îl face în fiecare dimineață: își acordă câteva minute în care respiră conștient, își concentrează atenția asupra propriului corp și a semnalelor pe care acesta le poate emite, pentru a desluși care sunt zonele tensionate și care sunt cele în care se simte în confort. Încercat, în perioadele stării de urgență și de alertă, de o doză de anxietate matinală, a observat care sunt îngrijorările cele mai mari, fără să le judece, și s-a concentrat în a-și aminti că sunt doar niște gânduri, fără fundament în realitatea lui. Și, deși nu excelează mereu în zona asta, recomandă mișcarea, sportul, esențiale pentru a dezamorsa stresul acumulat. Iar exercițiile de meditație și de scanare sunt repetate și seara. Unul dintre lucrurile pe care le-a învățat de-a lungul timpului este acceptare emoțiilor, fie ele negative sau pozitive. Nu există un instrument care le poate face să dispară, pe cele nedorite, și nu este nici corect. Asumarea emoțiilor și simțirea lor sunt singurele căi prin care ești realmente în contact cu tine însuți. Pentru Gáspár, momentele de burnout experimentate de-a lungul vieții s-au manifestat, de la ora de trezire, prin incapacitatea de a își găsi scopul sau sensul acțiunilor, prin a simți că orice ar face este neimportant și prin dificultatea de a face față problemelor zilnice. Dacă burnout-ul ar fi un loc de pe Pământ, ar fi o prăpastie din care, pentru a ieși, ar căuta disperat soluții și modalități de evadare.
Mai departe, ascultătorii care au intrat in direct în Guerrilla de Dimineață săptămâna aceasta ne-au povestit și ei despre propriile lupte cu acest fenomen neplăcut. Adriana, expert contabil de mai bine de 20 de ani, “a reușit” să clacheze acum aproximativ un an. Iar burnout-ul a băgat-o chiar în spital. De atunci, are tratament de susținere, merge la terapie, a început să își acorde ore în care pur și simplu să se bucure de ziua în curs și timpul ei, chiar și să deseneze 🙂 Pentru Cristi, momentul în care a realizat că trebuie să facă o schimbare a fost atunci când s-a apropiat periculos de mult de un burnout ca la carte. A trecut destul de dificil peste moment, fiind o fire foarte pozitivă și care nu se stresează și, brusc, pus în fața unei stări noi și nefamiliare. Iar recomandarea medicilor, pe care a și urmat-o, a fost să își schimbe locul de muncă, de unde acumulase enorm de mult stres concentrat în câteva luni de lucrat non-stop, de dimineață până seara, în fiecare zi a săptămânii.
Perioada pandemiei a adus burnout-ul mai aproape de Mihai, care stând și lucrând de acasă, a trebuit să jongleze faptul că a fost mai accesibil pentru muncă, mai disponibil și ca volum, și ca ore de lucru cu viața de familie, unde fetița lui a observat constanta lui prezență acasă și a presupus, natural pentru vârsta de 2 ani, că asta înseamnă că are timp mai mult de jucat cu ea. A reușit să treacă peste momentele de oboseală cronică și lipsă completă de concentrare prin a lucra în afara casei câteva ore și să partajeze timpul astfel încât nimeni să nu simtă că pierde din timpul pe care îl poate acorda.
Denisa este mămă de fete. De trei fete, mai exact. Douăsprezece ani, nouă ani, respectiv un anișor. Jobul ei ca mamă include poate mai multe activități decât programul unui director de multinațională: programări la doctor, cursuri, aprovizionare, gătit, curățenie și, în general, adaptare la ritmul a 3 ființe umane diferite. Dacă asta nu te poate duce la burnout, nu știm ce poate. Pe de altă parte, iubirea și grija față de proprii copii, fericirea pe care ți-o aduc este posibil cel mai bun remediu pentru a trece peste momentele dificile.
Elena a avut puțină experiența cu conceptul de burnout, dar oboseala ei este o combinație între pregătirea și ajutarea fetiței ei care este la grădiniță și jobul pe care îl are. Cea mai bună metodă de relaxare pentru Elena este vizionarea unui film bun, chiar și fracționat, jumătate cu jumătate de oră, cum îi permite timpul. Pentru Andreea, din păcate, experiența de burnout a fost una prin care a trebuit să treacă. În urmă cu câțiva ani, din motive legate de job, lucrurile s-au precipitat foarte mult și au deraiat foarte repede, ceea ce i-a pus sănătatea în pericol. Dar a reușit să treacă peste acest moment prin stabilirea priorităților și alegerea bătăliilor care merită purtate.
Dana a avut mai multe “întâlniri de gradul 0” cu burnout-ul. Lucrând ca freelancer, întotdeaună trece prin perioade de acalmie urmate de perioade cu multe proiecte și, de multe ori, s-a întâmplat să se trezească dimineață cu un AMR în minte. Câte zile până când scapă și de asta? Cât A Mai Rămas până se termină și nebunia asta? Însă a reușit să trecă peste aceste chinuri cu un mindset foarte pozitiv. Pentru Dana, pandemia a fost un moment prielnic pentru a se reseta și a se liniști, luând-o mai ușor. Povestea lui Andrei se leagă tot de job, unde, până acum un an, a lucrat trup și suflet, implicat emoțional 100%, timp de patru ani de zile. Ce i-a pus capat totuși și l-a determinat să facă ceva în privința asta a fost momentul în care i-a trecut prin minte gândul că o mică tamponare, un accident de mașina foarte ușor, i-ar prinde bine pentru că astfel n-ar mai trebui să meargă la muncă 🙁 Pâna la momentul acesta, Andrei este în recuperare, încetul cu încetul, și nu putem decât să îl felicităm și să îi urăm succes în continuare.
Săptămâna viitoare, ne reauzim în Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei, să ne inspirăm unii pe alții, cu poveștile despre greul pe care l-am transformat în echilibru și armonie. Cu Binele care Învinge.