Se spune că femeile sunt și se poartă, într-o bună măsură, ca propriile lor mame. Dar cine sunt când nu e nimeni să le privească? Gândurile lor sunt ale lor sau sunt moștenite? Ce se întâmplă când omul care ne conține, dar ne și limitează, dispare? Multe întrebări, dar și multe răspunsuri sunt în primul spectacol Vanner Collective din luna martie, Cassandra.
Cassandra e o scriitoare care rămâne fără voce în ziua în care trebuie să compună și să citească elogiul mamei sale. Dispariția figurii materne declanșează un proces de auto-analiză comic-absurd prin care Cassandra încearcă să-și găsească locul, să-și înțeleagă propria feminitate, raportându-se ironic la normele sociale moștenite. Spectacolul devine o călătorie prin mintea acestei femei într-o notă sarcastică și provocatoare.
E vorba despre cum se percep femeile și cum se arată celorlați.
„Nu e nimic greșit să-ți pese de modă, e o altă formă de exprimare a sinelui.”
„Orice femeie are o problemă legată de cum arată.”
Vocea proprie e ceva pentru care depunem multă muncă pentru a o obține și e nevoie o singură secundă pentru a o pierde. Dar e într-adevăr a noastră această voce sau doar rostim cuvintele altora?
„Vocea ideală a unei femei este joasă natural, să proiecteze încredere, aerată, să domolească agresivitatea și înaltă să proiecteze un corp mic, cu scopul de a atrage un partener.”
În lumea de azi, se întâmplă des, ca femeie, să fii privită, judecată și să te simți tratată ca un obiect.
„Când merg pe stradă mă gândesc tot timpul ce gândesc bărbații despre mine. Și dacă nu sunt bărbați în jur îmi imaginez că sunt camere. Cu bărbați în spatele camerelor care mă spionează. Îmi imaginez cum arăt pentru ei – o fată care nici măcar nu știe că e privită”
Eforturile mamelor sunt nesfârșite:
„Mama mea a încercat toată viața ei să fie plăcută. Pur și simplu și-a consumat tot timpul jucând jocul ăsta. Încercând să fie într-un fel anume. Și nu e vina ei, pentru că doar asta i s-a băgat pe gât. De asemenea, nu e vina ei că îmi băga și mie pe gât aceleași lucruri.”
Și, mai departe, și provocările pe care le transmit, fără voie, fiicelor lor…
„O simt chiar acum. Presiunea…Să fii într-un fel anume, să suni într-un fel anume..”
În luna martie și nu numai, Vanner Collective propune publicului „Cassandra”, un spectacol emoționat despre cum îți pierzi vocea și toate cuvintele atunci când vorbești despre mama ta abia atunci când ea nu mai e. O experiență menită să ne amintească de faptul că timpul pe care îl avem la dispoziție, mai ales cel alături de persoanele importante nouă, nu trebuie irosit.
Programul lunii martie 2024 pentru Vanner Collectiv mai include și…
Tot ce-i minunat în lume, 9 martie, ora 20.00, unteatru
Komorebi, 10 martie, ora 19.00, TNB Sala Mică
Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. 16 martie, ora 20.00, unteatru
Lungs, 17 martie, ora 19.30, Teatrul Act
Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.
Detalii despre spectacole și bilete pe: www.calatorprinteatru.ro.
***
Aplaudat de Radio Guerrilla.