Câteva vinuri delicioase pe care nu le-ai împărți cu nimeni

1. Încep cu un vin rosé apetisant din Băbească neagră de la Crama Delta Dunării, un vin organic, artizanal, pe care l-aș bea oricând pentru că este vinul meu de confort. Acest tip de vin rezultă din fermentația în sticlă, are niște bule lejere, iar aromele mă duc cu gândul la zilele de vară pe care le petreceam în curtea bunicilor când, ca să ne astâmpărăm setea, bunica ne făcea sirop de căpșune cu apă minerală (sau sifon) pe care îl beam pe nerăsuflate.

Așa și vinul ăsta, este foarte băubil, cu discrete căpșune și vișine de sirop în nas și gust. Este normal să aibă depuneri, întrucât nu se filtrează și atunci drojdia care ajută la fermentare rămâne în sticlă. Artizanal pe bune. Se termină prea repede ca să apuc să îl împart cu cineva, chair și în condiții sociale normale 🙂

2. Merg în cu totul altă zonă, în Champagne ca să deschid o sticlă de Blanc de Blancs Grand Cru de la Legras & Haas. Fiecare casă din Champagne are propria ei poveste fascinantă, însă ceea ce ne interesează pe noi aici este expresia fiecărui pahar de șampanie pe care îl savurăm. Cum în Champagne se cultivă trei soiuri de struguri – Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, Blanc de Blanc înseamnă că vinul este făcut doar din Chardonnay (în cazul nostru este vorba de parcelele de Chardonnay pe care crama le are în zona Chouilly).

Cu o eleganță à la Cate Blanchet pe covorul roșu, fiecare pahar este o experiență. Aciditate ridicată, arome subtile de mere și agrișe, croissant proaspăt copt, plăcintă cu mere, bule cremoase care îți mângâie palatul, un final lung, proaspăt, mineral. Un vin foarte gastronomic care poate să treacă printr-o multitudine de asocieri culinare. Inclusiv cu croissantul bogat în unt și proaspăt copt de la un mic dejun târziu. Un vin care devine el însuși un companion bun, care te răsfață. De ce l-ai împărți cu altcineva?

3. Pentru că tot suntem la capitolul răsfăț, vreau să vă propun o descoperire fascinantă – un Aligoté din Burgundia de la Domaine Goisot, un vin biodinamic în care pur și simplu simți cum palpită viața. Fiecare pahar este o plăcere, vinul ia contact cu aerul în pahar și devine foarte energic, palatul tău se trezește la viață. Asta este minunea biodinamiei, această practică de a face vin urmând legile naturii, fazele lunii și o cunoaștere profundă a viței-de-vie.

Floral și subtil, flori de salcâm și coajă de mandarină, aciditate ridicată, mineralitate de apă de mare, acest vin este emoție. Pentru iubitorii albelor de Burgundia, Aligoté-urile sunt mult mai accesibile ca preț decât Chardonnay-urile zonei, iar cel de față nu ar trebui ratat. Și în mod sigur, nu trebuie împărțit cu nimeni. Poate fi savurat în câteva zile, păstrat la frigider, devine altceva în fiecare zi.

4. Un alt vin pe care nu l-aș împărți cu nimeni este un Sherry Manzanilla, un vin fortifiat, care este originar din zona orașului Jerez de la Frontera, sudul Spaniei și care este delicios, cu măsline verzi, parmezan, brânză Manchego sau orice fel de brânză tare, învechită și maturată. Dar și mezeluri crud uscate picante, pește sărat. Un vin pe care ori îl iubești până la patimă, ori îl detești din toată inima. Ghiciți de care parte sunt eu dacă nu l-aș împărți cu nimeni?

******

Roxana Nicolaescu este somelier și lector al Fundației Calea Victoriei, unde susține cursul  Cum aleg un vin bun?

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine