Ai luat coroniță la școală? Bravo ție!
Și eu. Până printr-a unșpea….
Ai fost șef de clasă?
Hei, ce tare! Și eu!!!
Trăgeai cu dinții de fiecare sutime la notă și ți se prăbușea universul dacă luai un 8?
Been there, done that. Crede-mă, te înțeleg perfect.
Dar poate pentru tine școala a însemnat mențiunea a doua și mama ei de fizică sau de română.
Sau poate ai trecut prin școală „ca gâsca prin apă”?
Suntem obișnuiți încă de la vârste fragede să ne definim succesul prin rata de reușite școlare, într-un sistem bazat pe comparație socială, reproducerea exactă a informației și competiție.
Apoi vin mașinile, casa, nevasta frumoasă sau iubi cu job bine plătit, copiii cu zece pe linie, casa și mai mare și vacanțele în străinătate pe care e musai să le punem pe Instagram.
Într-un cuvânt, vine Succesul. Tot bazat pe comparație socială, pe reproducerea standardelor general acceptate și pe competiție – de data asta cu mult mai fioroasă decât în școala primară.
Dar cum ar fi dacă ți-aș spune că tot ce am învățat noi până acum despre succes nu este… chiar așa?
Un studiu al Harvard Business School realizat între anii 1979 și 1989 a dat lumii niște rezultate surprinzătoare.
3% dintre absolvenții programului de MBA și-au setat scopuri precise și le-au scris pe hârtie, 13% aveau idee cam ce vor să facă mai departe, iar restul de 84% nu aveau nici țeluri, nici idei.
Zece ani mai târziu, absolvenții MBA-ului cu pricina au fost din nou intervievați, iar rezultatele au făcut istorie.
Cei 13% care aveau câteva idei despre scopurile lor au câștigat de 2 ori mai mult decât cei 84%, iar cei 3% care au avut țeluri clare, elaborate și scrise în detaliu, câștigau…. de 10 ori mai mult decât restul de 97% dintre colegii lor de promoție, luați împreună.
Aceasta este puterea planificării și a organizării personale, un instrument absolut esențial în vremurile noastre ultra-moderne și în-mega-viteză, în care viitorul este la un click distanță și viața efectiv ni se scurge printre degete.
Acum am să vă spun un secret: nimeni nu s-a născut organizat, dar nici dezorganizat.
Organizarea este o abilitate care se învață, iar dezorganizarea este o meteahnă care se deprinde.
Și mână în mână cu organizarea vine planificarea.
Planificarea este unul dintre cei mai valoroși factori anticipativi ai reușitei și mă aventurez să spun că nu există om de mare succes pe planeta asta care să nu practice în mod constant obiceiul planificării (personale sau de business).
Cum te ajută planificarea în drumul spre succes?
- Planificarea creează claritate – îți vei pune întrebări valoroase, vei avea o viziune de ansamblu și abilitatea ta de a lua decizii bune va crește
- Planificarea presupune asumare și responsabilitate – cu cât vei fi mai prezent în viața ta, cu atât mai mult vei începe să acționezi și vei înceta să mai REacționezi
- Planificarea îți crește nivelul de productivitate – randamentul tău va crește, vei deveni mai eficient și beneficiile nu vor întârzia să apară
- Planificarea crește nivelul de fericire – fiindcă vei accesa paliere superioare ale dezvoltării personale și calitatea vieții tale va crește, vei crește proporțional și gradul de satisfacție în toate domeniile în care vei acționa deliberat.
Vă las cu unul dintre citatele mele preferate. Un citat profund și mai relevant ca oricând.
Sic dixit Seneca:
„Dacă nu știi spre ce port navighezi, nici un vânt nu îți va fi prielnic.”
Cu drag,
M.
Mădălina Preda este regizor și producător, e pasionată de sisteme de organizare și predă la Fundația Calea Victoriei Introducere în metoda Bullet Journal – planning personal și time management.