Dragă Românie, îți doresc cât mai multe crame mici, artizanale, care să fie provideri pentru tot atâtea familii; doar în regiunea Abruzzo din Italia cred că sunt mai multe crame decât avem azi la noi în țară, deci nu ar fi chiar utopic să sperăm ca măcar 10.000 de familii românești să își ducă un trai liniștit doar de pe urma acestei activități nobile. De asemenea, îți urez să intri pe harta turismului mondial și să găzduiești măcar la fel de mulți oaspeți precum țările din estul european (Ungaria, Polonia) iar o parte să se cazeze chiar în facilitățile cramelor artizanale. Ești o țară din topul mondial al producătorilor de vin și cred că a sosit momentul să afle lumea întreagă.
Semne bune ar fi, sau cel puțin așa zice aici.
Salut decizia unor comercianți de a face o campanie de imagine chiar în Times Square din NYC cu sloganul #deschidemvinulromanesc
Îți urez să faci vinuri din ce în ce mai bune care să obțină aprecieri din partea criticilor (deocamdată cea mai înaltă distincție a fost 93 puncte Parker dar trag speranța că vor fi și vinuri ce vor puncta mai mult).
Nu în ultimul rând, îți urez să ai mai mulți consumatori educați, care să aprecieze calitatea în detrimentul cantității, pentru că o scenă fără spectatori nu are sens.
Ce-mi doresc eu mie?
Să beau cât mai multe vinuri bune, să vizitez cramele, să merg la evenimente și să am cât mai multe întâlniri tematice cu prietenii; precum aceasta, la care am aliniat câteva vinuri bune din Franța, să ne reamintim cine conduce lumea în domeniu și de ce.
Am facut un tur al Franței, trecând prin aproape toate regiunile importante: Champagne, Chablis, Sancerre, Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Loire, Cotes du Rhone. O degustare școală, care se cere repetată măcar trimestrial, păstrand zonele și rotind etichetele.
Crezi ca bei un spumant bun dupa mai multe cava, prossecco sau chiar diverse șampanii (Moet sau multe altele); însă textura descoperită la acest Soutiran Grand Cru e ceva ce greu se poate descrie și trebuie încercat cu propriile papile. Hint: e un fel de cappuccino al vinurilor. De la culoarea aurie până la notele așteptate de patiserie sau unt, combinate cu cele de pară coaptă și caise confiate, toate elementele unui vin de calitate sunt acolo, la locul lor: complexitate, postgust lung, textură. De încercat măcar la trecerea dintre ani, dacă nu se poate dimineața, lângă un platou de icre negre pe pâine prăjită.
Noi nu am avut icre negre, dar am beneficiat de măiestria gazdei care ne-a așternut dinainte tot felul de bunătățuri: carpaccio de pește, un mousse delicios cu nucă măcinată pe pâine prăjită, quesadilla, burtă de ton la grătar, monkfish (cunoscut ca și lobsterul săracilor), piept de rață, diferite feluri de vită (rare și medium rare, gătite pe o plită japoneză), Beef Wellington și mousse de ciocolată la desert.
Am început cu un flight de 3 vinuri albe (Chablis, Sancerre și Alsace) care strălucea tocmai prin tipicitate; practic nu ai cum să confunzi chardonnay-ul cu sauvignon blanc-ul sau cu riesling-ul în cazul acestor vinuri; sunt atât de bine lucrate, respectând toate caracteristicile soiului și zonei, încât pentru un inițiat în ale vinului este destul de simplu de ghicit proveniența, chiar și într-un blind.
M-am bucurat că am mai bifat un Pinot Noir reușit pentru ca e un soi pretențios și multe crame dau rateuri cu acest vin; Domaine Cyrot-Buthiau din apelatiunea Pommard e un exponent demn de renumele Burgundiei și merită reîncercat măcar și pentru a aprofunda aromele nesfârșite din pahar.
Am mai avut un Cabernet Franc școală, apelațiunea Chinon de pe Valea Loarei, un bordolez de mal drept, Grand Cru Classe Saint-Emilion și un Chateauneuf du Pape – Domaine de la Janasse, un vintage 2006 ce părea un pic trecut peste apogeu (unele vinuri chiar trebuie băute din timp, deși bucuria de bea un vin ajuns la maturitate este din seria ”money can’t buy” și orice vin pierdut pe drum e un cost acceptabil)
Tot școală a fost și sticla de Phelan Segur ’82, doar că din seria așa nu (defect de dop).
Ce vă doresc eu vouă? Să vă bucurați de vin și de prieteni; împreună, nu pe rând.