Cea mai frumoasă știre din lume a ajuns la mine la sfîrșitul lui noiembrie 2002. Mesagerul a fost prietenul meu Dan Stanciu, poet, cu care pe vremea aia eram coleg la Academia Cațavencu. Dan o găsise pe ultima pagină a ziarului Libertatea, a decupat-o cu o foarfecă și mi-a făcut-o cadou. Mai am și acum pe undeva acea tăietură de ziar. Știrea conținea o întîmplare stranie, cu un potențial poetic imens, al cărei prezumtiv protagonist era pictorul chilian Roberto Matta Echaurren.
Am citit multe știri la viața mea, însă aceasta rămîne, de departe, cea mai frumoasă știre. Eticheta de cea mai frumoasă știre din lume este, desigur, una strict subiectivă.
Înainte de a o transcrie, vreau să spun cîteva lucruri despre Matta.
(Eclosion)
Matta a fost un mare pictor. A făcut parte grupul suprarealist al lui André Breton, împreună cu Victor Brauner și alții, dar, după ce a avut o aventură cu soția pictorului Arshile Gorky (armean-american), Breton l-a exclus din grup. Întîmplarea a făcut ca Gorky, bolnav de cancer și părăsit de soție, să se spînzure în 1948, la 44 de ani. Breton nu l-a iertat pe Matta decît vreo cîțiva ani mai tîrziu, în 1959, cînd, în casa poetei Joyce Mansour, a avut loc un performance, intitulat „Exécution Du Testament Du Marquis De Sade“, al artistului Jean Benoît. Printre alte tortúri puse în scenă, Benoît a luat un fier înroșit și și l-a aplicat pe piept. Matta, care era în public, s-a ridicat de pe scaun, s-a dus pe scenă, a luat fierul înroșit și a făcut același lucru: și-a ștanțat pieptul cu fierul înroșit. Breton a văzut scena și a fost impresionat.
(L’Atout, 1954)
Matta a murit în Italia, pe 23 noiembrie 2002 (tot într-o zi de 23 de noiembrie a murit și Urmuz), și, în această zi, ceva extraordinar s-a întîmplat în Chile, iată știrea din Libertatea, care, pentru mine, rămîne cea mai frumoasă știre din lume:
„Un sicriu cu cadavru cu tot, căzut dintr-un vehicul implicat într-un accident, a zăcut ore întregi în mijlocul unei șosele, într-o localitate din Chile, fără ca nimeni să anunțe poliția. Trecătorii au crezut că este o operă suprarealistă în onoarea pictorului Roberto Matta Echaurren, care murise în ziua respectivă“.
(Untitled, 1937)
Surse imagini: https://theartstack.com