În toamna 2020 vom avea cel mai frumos cer din ultimii ani și nu pentru că se întâmplă ceva ciudat cu spațiul cosmic, ci pentru că pe parcursul nopții se pot vedea cele mai strălucitoare patru planete. Pentru a te bucura de această frumusețe ascunsă la vedere trebuie să cunoști câteva noțiuni care sunt mai ușor de aflat decât cum să schimbi soneria unui telefon. Trebuie să poți afla cât este ceasul și să cunoști locurile unde apune și de unde răsare Soarele în zona în care te afli.
Să vezi patru planete strălucitoare într-o noapte nu e de colea, pentru că planetele se rotesc în jurul Soarelui cu perioade diferite, iar tu le observi de pe o alta care se rotește și ea. Uneori însă, întâmplarea face ca ele să fie în aceeași parte față de Soare, iar eu să trebuiască să scriu despre acest lucru.
Începem devreme, imediat după ce apune Soarele, și încercăm să vedem primele două planete. Când spun „încercăm” mă refer la „reușim”. Planetele nu se deosebesc de stele atunci când le privești cu ochiul liber, ceea ce înseamnă că va trebui să cauți să vezi două stele. Planetele însă nu pâlpâie, ceea ce ajută la identificare, așa că ține mine acest detaliu.
Privește în jurul orei 20-21 înspre vest, locul în care a apus Soarele. Nu vei vedea nicio planetă în acea direcție (ar fi prea ușor), așa că întoarce capul în stânga și privește mai aproape de orizont decât sus pe cer. La un moment dat vei vedea doi aștri strălucitori, situați unul lângă altul, cel din dreapta fiind mai strălucitor decât cel din stânga. Dacă te uiți cu atenție vei vedea că nu pâlpâie, pe când alte obiecte din preajma lor da. Ai găsit două planete. Cea din dreapta este Jupiter iar cea din stânga, Saturn. Prima e pe la 700 de milioane de km depărtare de noi, iar a doua de două ori mai departe, acesta fiind și motivul pentru care au străluciri diferite. Vor rămâne în aceeași configurație în continuare, în septembrie, dar din octombrie vor începe să se apropie pe cer una de alta, însă vor rămâne vizibile până în decembrie. Tine cont de faptul că se văd în jurul orei 20:00 – 20:00, în aproximativ aceeași direcție pe cer, însă în noiembrie-decembrie se vor vedea înspre apus.
Acum e rândul să îl vezi pe Marte. După numele mic e băiat, dar ca obiect este fată și se află pe cer toată noaptea. Pentru a vedea ce trebuie, priviți înspre locul în care răsare Soarele la ora 23:00 în septembrie, 21:00 în octombrie și 19:00 în noiembrie. Se vede ca o stea foarte strălucitoare, de culoare portocalie și nu pâlpâie. Nu sunt stele prin jurul planetei așa că nu o poți rata. Marte se va afla la cea mai mică depărtare de Terra în octombrie și în poziție perfectă pentru observare. Practic, în octombrie planeta răsare când apune Soarele și apune când răsare acesta.
Pentru următoarea planetă trebuie să aștepți până la ora 5 dimineața, dar asta-i viața. Merită să te uiți înspre răsărit la acea oră pentru că vei vedea cea mai strălucitoare planetă, Venus, un astru atât de frumos încât fiecare popor i-a dat câte un nume. La noi se numește Luceafărul. Priviți la acea oră înspre răsărit după un astru alb, care nu pâlpâie și este foarte, foarte strălucitor.
Parada planetelor de toamnă se termină aici, nu înainte de a îți da o temă pentru acasă: urmărește la fiecare câteva zile planetele și stelele din preajma lor și vei vedea că mereu fundalul stelar este altul, în special la Marte și Venus. Astfel vei vedea cu ochii tăi cum se mișcă planetele și Pământul în jurul Soarelui.
Adrian Șonka, astronom, lector la Fundația Calea Victoriei unde susține Atelierul online de Astronomie – Constelaţii, nebuloase, galaxii.
Foarte interesat articolul, multumesc de info !