În eterul feminin o vom cunoaște pe Daniela Sezonov-Țane, expertă în cultura și societatea indiană, diplomat și lucrător umanitar. Începând cu luna martie, Daniela va fi Ambasadoarea României în India, Maldive, Bangladesh și Nepal, după ce, din 2017 și până în luna decembrie a anului trecut, a fost însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Nicosia.
Daniela s-a născut la Bucureşti, a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, secţia română-hindi și Facultatea de Știinţe Politice şi Administrative, secţia în limba franceză a aceleiaşi universităţi, iar masteratul l-a făcut la Universitatea din Londra, CEDEP (Center for Development, Environment and Policy), unde s-a specializat în managementul mediului.
Prima călătorie în India a făcut-o în 1992, pe când era studentă în anul trei, cu o bursă pentru studiul limbii hindi. Și-a început cariera profesională la Ministerul de Externe, în 1996, iar din noiembrie 2000 până în noiembrie 2004 a lucrat la Ambasada României din New Delhi. După încheierea misiunii în India, și-a dorit să se implice mai mult în acțiuni umanitare așa că s-a angajat la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Acolo, timp de 7 ani, a lucrat în ţări aflate în conflict sau reconstrucţie post-conflict, precum Etiopia, în taberele de refugiaţi din Tanzania, în Nepal, Republica Democrată Congo, Guineea (Conakry), Sierra Leone şi Uganda.
Despre oamenii pe care i-a întâlnit în misiunile umanitare, despre primele cărți și dicționare de sanscrită și hindi pe care le-a cumpărat în India renunțând la masa de prânz, despre viața de diplomat și despre noua ei misiune, vom afla numai la Radio Guerrilla, marți, de la 7 la 9 seara. Până atunci, citim răspunsurile Danielei la Chestionarul ROZ:
1. Cine nu ești tu?
Mi-era mai ușor să spun cine sunt. Nu sunt ipocrită, nu-mi place să mint, indiferent de motiv.
2. Dacă te-ai mai naște o dată și ai avea posibilitatea să îți alegi sexul, ce ai alege?
Bărbat.
3. De ce?
Ca să văd cum e viața din perspectiva sexului complementar nouă.
4. Din ce ți-ai câștigat primii bani?
Am început să dau meditații, din primul an de facultate, la franceză și gramatică română, pentru a putea supraviețui. Bursa se ducea integral pe cărți.
5. Cu ce e diferă viața ta fața de cum ți-ai imaginat-o în copilărie?
Viața mea diferă radical de tot ce am imaginat în diverse etape ale vieții, pentru că am luat mereu decizii neașteptate (surprinzându-mă până și pe mine) care m-au îndreptat în cu totul altă direcție decât am încercat să planific.
6. Ce ai vrea să nu te mai întrebe niciodată oamenii?
Cum ai suportat mizeria din India?
7. Gheișă sau fată în casă?
Amândouă.
8. Cel mai fain sfat pe care l-ai primit de la bunica ta?
“Să fii cochetă.”
9. La ce crezi că se gândesc oamenii când se uită la tine pentru prima oară?
Habar nu am. Nu m-am întrebat asta niciodată.
10. Cum ar trebui să fii și nu ești?
Mai calmă. Mai relaxată. Mai puțin pe fugă și împrăștiată într-o mie de direcții.
11. Peste cine ai vrea să dai în baie „din greșeală”?
Făt-Frumos pe cal alb. Glumesc. În India, pe când călătoream, eram pe undeva prin Orissa și am găsit în baie o broscuță. După ce am chemat personalul de la guest house să o dea afară, mi-a părut rău. Mi-am zis că era poate prințul din povești și eu l-am alungat.
12. Ce trebuie să facă un bărbat pentru a-ți atrage atenția? Dar o femeie?
Nu am rețete, nici pentru bărbați, nici pentru femei. De fiecare dată este altfel.
13. Care ți se pare cel mai nasol lucru la a fi femeie? Dar cel mai mișto lucru?
Că vrem să le facem pe toate. Că le facem, până la urmă.
14. La ce “treabă bărbătească” te descurci mai bine decât ei?
La niciuna.
15. Cel mai stupid lucru pe care l-ai făcut în ultimele 24 de ore?
Ziua de azi a trecut fără evenimente. Poate mâine să apară ceva. Dar azi n-am nimic deosebit de stupid de povestit.
Buna seara aveti acalas nume ca si mine Daniela Mariana