În seara asta, în eterul feminin vom petrece cele două ore #ROZ137 alături de Mădălina Dorobanțu, actriță cu pasiuni multidisciplinare (printre care se numără și grafica și limbile străine) și președinta Asociației Ferentari.
Prima dată când a dat nas în nas cu voluntariatul a fost în adolescență iar mai târziu a absolvit facultatea de actorie și s-a mutat la Sibiu, unde a făcut parte din echipa organizatorică a festivalului „25 de ore de teatru non-stop” până în 2020. În anul de grație 2017 a descoperit ce înseamnă educația timpurie prin teatru și cum aceasta poate aduce schimbare în viețile tinerilor. Mădălina a susținut și participat la conferințe, ateliere și spectacole pe această temă în Europa și America Latină și în același an s-a împrietenit cu cartierul Ferentari, despre care știa din copilărie doar că “acolo nu e bine și nici nu-i voie”.
În 2020, împreună cu partenerul ei în toate, Ionuț Oprea, a pus bazele Asociației Ferentari, a cărei proiect principal este PlayHood, unde copiii și tinerii din Ferentari beneficiază de cursuri gratuite de teatru, ateliere de montaj video, producție audio, scriere creativă, storytelling și activități personalizate de mentorat.
Cum poate influența arta teatrală educația, chiar de timpuriu și ce abilități își dezvoltă elevii din PlayHood, care sunt stereotipurile despre Ferentari pe care Mădălina ar vrea să nu le mai întâmpine, care este relația ei cu teatrul și actoria dar și ce fel de elevă a fost Mădălina la rândul ei și cum își hrănește toate pasiunile, aflăm de la ora 7, la Radio Guerrilla. Până atunci, răsfoim Chestionarul ROZ de mai jos, în pregătirea ediției de diseară 🙂
1. Cine nu ești tu?
Nu sunt încă tot ce pot să fiu.
2. Dacă te-ai mai naște o dată și ai avea posibilitatea să îți alegi sexul, ce ai alege?
Femeie.
3. De ce?
Aș vrea să fur puțin startul. Să văd ce laturi pot să mai descopăr dacă nu mai investesc atât de mult timp în a-mi da seama că și vocea mea poate și merită să fie auzită.
4. Din ce ți-ai câștigat primii bani?
Am făcut promoții în hypermarket la un iaurt ca să-mi cumpăr bilet la concertul Depeche Mode.
5. Cu ce e diferă viața ta fața de cum ți-ai imaginat-o în copilărie?
Îmi imaginam că la 30 de ani o să fiu o femeie măritată, matură, așezată și care are vreo 3 copii. Ha ha. Nu mi-am imaginat prea mult ce aș face cu viața mea. Credeam că o să fiu o „babetă” de 30 de ani, actrițo-farmacistă, care știe exact ce are de făcut în viață. Babetă încep să fiu, dar scopul vieții e un continuu work in progress.
6. Ce ai vrea să nu te mai întrebe niciodată oamenii?
„Păi și… când te muți din Ferentari?”
7. Gheișă sau fată în casă?
Jonglez cu amândouă în fiecare zi.
8. Cel mai fain sfat pe care l-ai primit de la bunica ta?
Să am grijă, că lenea e la fel de periculoasă ca o boală. Asta m-a și ajutat, m-a și terorizat :))
9. La ce crezi că se gândesc oamenii când se uită la tine pentru prima oară?
„Oare în ce clasă e?”
10. Cum ar trebui să fii și nu ești?
Puțin mai egoistă.
11. Peste cine ai vrea să dai în baie „din greșeală”?
Peste Tibi Ușeriu. Și să-l sechestrez acolo până devine ambasadorul Asociației Ferentari. 🙂
12. Ce trebuie să facă un bărbat pentru a-ți atrage atenția? Dar o femeie?
Aceeași chestiune funcționează și în cazul bărbaților, și în cazul femeilor: să nu fie persoane gălăgioase. De obicei, cu cât un om e mai gălăgios, cu atât îl ascult mai puțin.
13. Care ți se pare cel mai nasol lucru la a fi femeie? Dar cel mai mișto lucru?
Mi se par nasoale toate stereotipurile care ți se șoptesc în ureche/urlă în față, după caz. Mai ales în copilărie. Cel mai mișto e când crești și îți dai seama că toate au fost doar niște porcării fără margini. Din punctul ăla încolo, limita e cerul, vorba aia.
14. La ce “treabă bărbătească” te descurci mai bine decât ei?
Leadership, soro. Îl pap pe pâinică.
15. Cel mai stupid lucru pe care l-ai făcut în ultimele 24 de ore?
M-am supărat pe mine însămi pentru niște lucruri pe care nu le-am făcut cum aș fi dorit. De parcă nu am, oricum, destule pe cap.