Așa cum am promis în ediția precedentă de CARDIOGUERRILLA vă ofer mai jos câteva rânduri care pe mine m-au ajutat să iau câteva decizii alimentare ce mi-au făcut trecerea prin viață mai ușoară. Responsabilă de aceste rânduri este Andreea Apostol, medic reumatolog, care în urmă cu aproape un an a avut suficientă răbdare pentru a-mi explica importanța unor „apucături” alimentare care să nu-mi declanșeze o boală urâtă care doare rău, după cum a descris ea, guta. Iată-mă acum, vreo 28 de kilograme mai jos, cu un tonus foarte bun. Ceea ce va doresc și vouă. Tonusul. Că poate n-aveți nevoie să pierdeți atâta greutate.
„Pornirile sănătoase ale Anului Nou (sau cinci strategii pentru protecția ficatului)
Numai ce am trecut de luna decembrie, o perioadă încărcată în sărbători, întâlniri cu familia, prieteni, mâncăruri diverse stropite cu sucuri de fructe sau cereale, în diverse grade. La Mulți Ani și multă sănătate însă…
În țările industrializate steatoza hepatica alcoolică și non-alcoolică reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni hepatice. Combaterea acesteia se poate face prin adoptarea unor modificări (sănătoase) ale stilului de viață. Nicio noutate până acum însă perseverența duce la reușite. Așadar:
1. Încercați reducerea strategică a aportului caloric
Restricția calorică poate reduce rezistența la insulină, greutatea, încărcarea grasă a ficatului, factorii de risc cardiovasculari, indiferent de aportul de carbohidrați.
Postul intermitent poate fi luat în considerare, însă cu prudență. Mai exact: mese consumate într-un număr limitat de ore, post alternativ de zile și modelul de mâncare 5:2 (mâncare fără restricții timp de 5 zile, urmată de 2 zile de aport limitat). Se recomandă consultul cu un specialist diabetolog și gastroenterolog mai ales pentru pacienții cu diabet și cei cu ciroză hepatică.
Vă recomandăm prudență în cazul aderenței la diverse diete deoarece scăderile în greutate (moderate sau severe) cresc riscul mortalității la pacienții cu vârste între 45- 74 ani.
2. Exercițiul fizic
Activitatea fizică susținută, coroborată cu dieta, reduce concentrația grăsimilor (de la nivel hepatic), normalizează nivelul transaminazelor (enzime hepatice) și îmbunătățește răspunsul la insulină.
De menționat că steatoza hepatică poate fi influențată exclusiv de exercițiul fizic, indiferent de tipul acestuia (aerobic, de rezistentă).
3. Abstinența de la alcool
Abținerea de la consumul de alcool toată luna ianuarie (dry-January) îmbunătățește rezistența la insulină, tensiunea arterială, greutatea, profilul lipidic precum și probele hepatice (prin comparație cu un lot de pacienți care a continuat consumul de alcool).
4. Dieta mediteraneană
Bogată în legume, cereale integrale, semințe, nuci, leguminoase, fructe se bazează pe un consum moderat de proteine (fructe de mare, păsări – de preferat de curte) și evitarea cărnii roșii și a produselor lactate (a se lua în considerare consultul cu medicul nutriționist în funcție de afecțiunile asociate ale pacientului).
Deși nu există o dietă ideală, Asociația Europeană pentru Studiul Ficatului (European Association for the Study of the Liver) recomandă acest regim alimentar pentru reducerea steatozei hepatice și a rezistenței la insulină. De menționat că aderența la dieta mediteraneană a fost legată și de îmbunătățirea markerilor inflamatori și a factorilor de risc cardiovascular.
5. Detoxifierea hepatica și riscurile ei
Recomandăm prudență în administrarea suplimentelor alimentare cu rol în detoxifierea hepatică. Frecvent sunt utilizate suplimentele pe bază de turmeric și milk thistle (Silybum marianum-silimarina) având la bază studii observaționale.
Ficatul are capacitatea de autopurificare și de eliminare a toxinelor dar și a medicamentelor sau suplimentelor.
Aceste suplimente alimentare nu vindecă o afecțiune hepatică preexistentă și nu înlocuiesc necesitatea unui tratament prescris de medic.
Dacă doriți să aflați mai multe, consultați și LiverTox, o platformă on-line cu informații despre suplimentele alimentare.
Ca pentru final, investiți rațional în sănătatea dumneavoastră, luând în considerare modificările sănătoase ale regimului de viață. Și apelați mereu la un specialist pentru informații suplimentare.”
Dr. Apostol Andreea