Prin 2012 Ministrul Educației a hotărât să desfășoare în premieră programul Școala Altfel. Ce e Școala Altfel, mă întrebam, o fi ca atunci când e ziua liceului și facem activități legate de numele pe care îl poartă clădirea?
Școala Altfel e un program dedicat activităților educative extracuriculare și extrașcolare. Practic, elevii și profesorii sunt implicați în activități de educație non-formală. Este un team-building pe placul elevilor, supravegheat și întreținut de profesori, educatori și câțiva părinți.
În 2012 toți copiii să aibă aceeași săptămână altfel nu a fost o idee grozavă pentru că, ghici ce, erau cozi peste tot, ajungeai să stai mai mult în fața Muzeului Antipa decât înauntru. Ca să nu mai spun de traficul îngreunat de autocare.
Programul a fost regândit între timp, astfel că acum, fiecare școlă alege când să organizeze Săptămâna Altfel. Spre exemplu, Școala Generală nr. 45 a ales săptămâna 26-30 martie. Știu asta sigur pentru în fotografia de mai jos sunt puștii care s-au trezit dis-de-dimineață ca să vină în mansarda Radio Guerrilla.
Astfel, între 08:00 și 09:00 am organizat trei ateliere pentru ei: producție matinal, producție știri, producție jingle-uri.
La 07:50 eram on air cu Dobro și Matei, iar picii pășeau pentru prima oară în redacția Radio Guerrilla. Îi vedeam prin ușă și ne uitam cum șirul continua și continua și continua.
La pauza publicitară au dat năvală în studio, minunați și încântați de culori, de masa de emisie, de monitoare.
Am încercat să îi împărțim pe cei 30 de elevi de clasa a doua în grupele gândite inițial, dar natural ei au ales ce vor să facă. Creioanele colorate, pixurile și carioricile i-au ținut câteva minute în sala de conferință, unde au scris, fiecare pe foaia lui, o frază ce poate fi considerată știre. Asta a fost tema pe care le-a dat-o Sorin Badea: să scrie o știre așa cum cred ei de cuviință. Primele hârtii completate au fost citite pe post de Sorin cu tonul specific buletinului informativ.
Surpriza cea mai mare a fost faptul că ei au scris o propoziție ca de jurnal personal, avem trăirile lor personale pe hârtie. Cum li se pare radioul, cum li se pare studioul sau cât de cald e în mansardă.
Vreo 10-15 din copii au stat la microfoane și fără emoții au răspuns la întrebările lui Dobro: ce ar vrea să inventeze, dacă le place școala sau ce meserie vor să aibă. Răspunsurile lor ne-au impresionat: coafuri care se fac singure, cercei care să îți creeze ținuta de gală, mansarde care să zboare sau opțiunea ca persoana cu care vrei să vorbești pe WhatsApp să apară instant în carne și oase în fața ta.
Nu mi-am imaginat o secundă cum o să fie ora pe care elevii o să o petreacă alături de noi. Nu știam dacă o să fie copleșitor sau distractiv, nu știam dacă toți ne știau, dacă le place radioul sau dacă ascultă dimineața în mașină cu părinții.
O oră la radio trece repede în mod normal, dar alături de picii care ne-au vizitat timpul a zburat. Pentru că, nu-i așa, timpul zboară atunci când te distrezi!
În urma lor au rămas notițele pe care le-am citit după emisiune. Spuneau că s-au simțit minunat, iar acum, când mă uit la pozele cu ei în radio, sper doar să-i mai revăd la fel de fericiți și când vor fi pe cont propriu în viață.
Foto: Vali Ivan (căruia îi mulțumim pentru poze, inițiativă, organizare și pasiune)
Mulțumim pentru frumoasa primire la Radio Guerilla. Am găsit aici o echipa cu niște oameni minunati, iar copiii s-au simțit extraordinar. Va multumim! Învățător Nela Zisulescu, Scoala 45
Multumim pentru gazduire. Sper sa ne revedem curand! Evolutia copiilor este superba. Scriu acest mesaj dupa 3 ani amintindu-mi cu nostalgie de intalnirea noastra. Copiii au evoluat frumos si cred ca isi doresc o noua vizita. Dupa ce scapam de pandemie, ne revedem sigur! Sunet bun la radio va urez!