Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
Cosmin este fan declarat Radu Anton Roman, așa că ne-a trimis rețeta lui preferată, chiar mai jos. Așadar, fără prea mare preambul, luați de citiți, mai jos.
***
Sunt fan Radu Anton Roman. El trăiește în sufletul meu prin cartea scrisă, “Bucate, vinuri și obiceiuri românești”. Am învățat să gătesc românește din ea. Prima rețetă gătită a fost aceasta și m-am îndrăgostit iremediabil de plachie. Sună grecește, dar nu are legătură cu ceea ce înseamnă Plakia mai la sud.
E o rețetă de târgoveț care îl va convinge și pe cel mai mare dușman al peștelui să o incerce. Miroase bestial, se dă la cuptor și se prepară în tihnă, domol, încet, totul la foc potolit. Asistenta mea e soția, pentru a da gust sosului… mie îmi place mai iute, ea e mai potolită….
Se face relativ rapid și e un mix ideal de gust/preț/calitate/calorii.
Plachie de crap la cuptor
Usturoi 4 căței și ceapă, 4 legături de ceapă verde, unduite în puțin ulei de floarea soarelui, cam 3-4 minute, apoi punem peștele peste (crap file, fără piele), sare și piper, mai punem 3 ardei kapia tăiat mărunt , 3 🥕 morcovi feliuțe, pastă de ardei iute și dulce, sos de roșii (pasate) 500 ml, felii de roșii și oregano (nu mult, pentru că o amărăște), 3 foi de dafin, puțin vin alb & puțină dragoste în cum le “grijim” pe toate.
1 h la cuptor, 180 de grade, preîncălzit puternic – căldură sus/jos ventilat
45 de minute acoperit cu folie de aluminiu și apoi 15-20 fără ea.
La final – pătrunjel, un pahar de vin alb demisec, ardei iute și mămăligă sau pâine 🍞 de secară.
Poftă bună!