Creștere… “socială”

Precum creșterea economică, și networking-ul e un fenomen necesar; atât pe plan personal cât și pe cel profesional (job-uri, clienți, parteneri etc). În timp ce unii plătesc diverse servicii pentru a-și face noi cunoștințe, vreau să semnalez că lumea vinului e un mediu foarte prielnic pentru a crea noi și noi relații. Și nu doar că e un liant plăcut, și fotbalul este (sau poate fi), dar persoanele pe care ajungi să le cunoști sau să-ți fie introduse sunt din domenii pe cât de diverse, pe atât de nebănuite, ceea ce nu se poate spune despre universul microbiștilor 😊.

Mi-a venit acest gând nu ca o prezumție, pe fir logic, ci pur și simplu ca o constatare a “intrărilor” și “ieșirilor” din lista de friends de pe FB; și nu mă refer la genul de follower pe care îl au mulți influenceri, cu care aceștia interacționează rar spre deloc, ci la genul de persoană cu care începi tot felul de discuții sau participi cu comentarii la discuțiile ei/ lui cu alții și constați destule elemente în comun. Oricum, vinul poate și de unul singur să susțină o astfel de relație, fără a fi nevoie și de alte elemente în comun – garantez că e așa pentru că am niște amici din zona aceasta cu care mă ciondănesc pe teme la zi din politică și alte aspecte sociale și totuși ne respectăm îndeajuns cât să nu depășim niciodată limitele unui dialog civilizat. Ca și voi, am tot scos din listă pe cei ce aduc mai mult energie negativă decât lucruri plăcute și am încercat să îmi mențin “bula” cât mai zen; constat însă că din aria wineloverilor apar, în mod constant, noi persoane ce sunt cel puțin interesante, frecventabile. Nu oricine poate memora jdemii de informații despre DOC-uri din cele mai diverse colțuri ale lumii, nu oricine poate indica descriptorii olfactivi ce conferă tipicitatea unui vin dintr-un soi anume, iar cei ce pot face asta sunt deja într-o zonă superioară a societății (antreprenori, juriști, educatori, corporatiști, designeri etc. – no offence tuturor categoriilor omise). Cumva vinul face o treabă mai bună decât reușește FB când ne “periază” newsfeed-ul și ne afișează ce crede el că ne face placere.

Fără să exagerez câtuși de puțin, din 2014 de când am părăsit universul berii și am intrat în lumea vinului (printr-o degustare de vinuri la Chateau Vartelly în Orhei), am legat relații de prietenie ce s-au continuat și în viața reală cu mulți wineloveri, mult mai mulți decât cei pe care decisesem să îi discontinui (pardon my french). Sunt convins că mai sunt domenii în care lumea își găsește un interes comun și, pe grupuri de FB sau Whatsapp, fac schimb de opinii despre acel lucru, însă sunt clar diferențe între anturajul pe care îl poți atrage de pe un forum de deținători de mașini “ursuleț” sau de ponturi la pariuri sau de pisici-loveri versus anturajul pe care vi-l povestesc aici de 2 minute. Probabil grupurile pasionaților de fotografie (de ex.) poate avea un rezultat similar, însă iarăși intervine superputerea vinului, care funcționeaza ca un liant social și tranșeaza rapid lucrurile: nu te poți întâlni spontan cu unul sau mai mulți fotografi să faceți o tură prin Paris sau Dobrogea, dar poți ieși oricând, după program, să bei ceva din Franța sau Dobrogea cu un amic de pe grupurile rețelelor de socializare; de pisici nu mai zic nimic, pentru că nu am auzit pe cineva să iasă cu pisica la un rendes-vous cu pisica altuia.

Lăsând gluma, vă recomand să revizuiți activitățile din perioada ce urmează și să alegeți cu grijă ce veți face în carantină (mai ales dacă vom avea un scenariu de coșmar și vom sta în case până la primăvară). Căutați degustările online de orice (miere, ceai, bere, cafea), dar mai ales pe cele de vinuri pentru că veți avea parte numai de lucruri bune; dacă nu sunteți mulțumiți, nu veți primi banii înapoi, dar măcar gândiți pozitiv: sunteți liberi să vă înscrieți apoi și pe alte grupuri (acelea cu…  anonimii); în lumea vinului ne permitem să glumim pe tema alcoolului pentru simplul fapt că am învățat să-l controlăm foarte ușor, printre altele. Ca fapt divers, cei din juriul unui concurs de vinuri pleacă acasă cu alcoolemie 0 (zero). Vinurile se scuipă după fiecare degustare și se curăță palatul cu apă sau cafea, întrucât aceasta resetează cel mai bine papilele gustative. Nu zic să faceți la fel, dar e cert că la toate degustările la care am fost în ultima vreme sticlele au rămas în marea lor majoritate cu vin în ele, pentru a doua zi, după ce ne-am luat doar cantitatea necesară formării unei imagini de ansamblu despre fiecare vin în parte; normal că dacă un vin e foarte plăcut îl mai încercam încă o dată, mai spre final, sau dacă vrem să vedem cum evoluează în decurs de o oră – două după oxigenare mai revenim cu încă un pahar, însă niciodată nu urmărim, într-o degustare, atingerea unui nivel minim de alcoolemie.

Am găsit o ofertă ce începe chiar după mini vacanța de 1 decembrie; veți avea șansa să interacționați cu un coach, dar nu cu oricare, ci unul deținator de “centura neagră” Master Coach (sunt doar 1000 la nivel mondial), printre altele, pasionat și de vinuri. Cine știe, poate vă ajută să vă reinventați sau sa vă upgradați.

Mi-ar plăcea să existe și degustări de whisky sau alte distilate cu personalitate, pentru că am impresia că sunt multe de învățat (care se afumă și care nu și mai ales care se bea cu gheață și care se încălzește puțin înainte).

Mi-ar placea să se adapteze rapid si cramele noastre la realitatea de pandemie și să creeze kit-uri de degustare online, precum acestea din imagine; pentru că less is more se verifică și în acest caz: bem mai puțin cantitativ și avem șansa de a testa cât mai multe soiuri, asamblaje, regiuni. Catena Zapata îmi trezește mereu amintiri plăcute, pentru că am avut șansa de a fi invitat la o cină în Buenos Aires cu asado și o sticlă din cel mai bun malbec argentinian, din gama Nicasia de la această cramă. Sper să găsim eprubetele cu malbec la winepoint.ro în viitorul apropiat.

Vă urez mai mult alcool băut cu cap și mai puțin streaming 😊

Apropo de serviciile de streaming, m-am abonat la Prime Video special pentru acest minunat serial:

…doar ca să constat că în partea asta de lume nu prea e disponibilă această producție. Cineva să mă lumineze și pe mine cum stă treaba și de ce unii mai la vest plătesc și au mai multe opțiuni iar aici avem în selecție doar Bundy și Seinfeld! Hmm…

Emil Popescu
Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine