Am găsit zilele trecute între paginile internetului rezultatul unui studiu făcut timp de 18 ani pe 30.000 de oameni conform căruia dacă vrei să scazi cu 19% riscul de mortalitate trebuie doar să mergi cu bicicleta în mod regulat.
Câți kilometri și cu ce viteză? Aici e partea interesantă. Dacă mergi de 5-6 ori pe săptămână cu bicicleta și parcurgi peste 500 de kilometri cu viteză medie de peste 28 km/h te îndepărtezi tare de beneficiile mersului cu bicicleta.
E suficient să mergi de 4-5 ori pe săptămână și să nu depășești o distanță totală de maximum 300 de kilometri. Asta ar insemna 1200 de kilometri pe lună, respectiv 15.000 de kilometri pe an. Viteza medie perfectă pentru ca acest tip de mișcare să fie benefic trebuie să fie undeva între 18 și 22 km/h.
Din păcate n-am găsit mai multe detalii despre cei care s-au ocupat de studiu și cine sunt cei 18.000 de oameni observați, dar mi s-au părut interesante cifrele. Nu s-a făcut nicio referire la diferența de nivel sau pulsul la care să mergi, dar e clar că toată magia e undeva în zona 2 de puls.
Cam astea sunt cifrele. Valorile sunt mai mult decât ușor de atins. Rămâne problema constanței, pentru că doar constanța poata garanta reușita.
Cu alte cuvinte nu contează cu ce bicicletă alegi să rămâi constant în a face mișcare în mod conștient și nici pe ce tip de teren faci asta, important e să faci asta mereu. Indiferent de anotimp sau de cât chef ai să faci asta.
Aici ar putea fi o problemă, dar, aparent, e nevoie de doar 21 de zile de repetiție pentru ca un gest sau activitate să devină parte din rutină. Teoria e simplă după cum se vede. Rămâne să avem spor la practică.