Când auzi despre „un stil de viață sănătos” te gândești automat la efort, diete, reguli, restricții. Nu-ți prea vine în minte cuvântul „bucurie”. Ei bine, exact asta și-a propus să schimbe un ONG din Cluj-Napoca, Asociația 11even, care în 2012 – exact în perioada în care la televizor se vedea Olimpiada de la Londra – a lansat un proiect numit Family Olimpics: două zile de activități în aer liber la care putea participa întreaga familie, desfășurat în 10 orașe din România. Obiectivul – educație pentru un stil de viață sănătos într-o comunitate unită.
Organizatorii s-au ocupat, în fiecare oraș, de identificarea spațiilor potrivite pentru desfășurarea activităților și de obținerea autorizațiilor necesare și tot ei au transportat dintr-o parte în alta logistica și au facilitat activitățile, ajutați de voluntari locali. Participanții au avut la dispoziție jocuri diverse, de la tir cu arcul la terenuri de badmington sau de fotbal, și au putut contribui, concurând în diverse competiții, la adunarea de fonduri pentru ca World Vision România să poată cumpăra 80.000 de ghiozdane pentru copiii de la țară. Atunci au fost înregistrați în total 5000 de participanți.
Acum proiectul se numește Bucurie în Mișcare și înseamnă evenimente cu zeci de mii de participanți derulate în peste 40 de orașe din România și Republica Moldova. În plus, orașele care găzduiesc festivalul sunt alese printr-o competiție online la care poate să participe orice persoană care are 16 ani și iubește mișcarea.
Cum a arătat ultima ediție?
● 100.000 de participanți în 15 orașe
● peste 10.000 de postări cu oameni făcând mișcare pe facebook și Instagram
Asociația 11even are acum parteneri locali care se implică atât în faza competiției, mobilizând oamenii, cât și în organizarea efectivă a festivalului – de la asociații sportive, la organizații care promovează drumețiile sau chiar instituții ale statului – Direcția Județeană de Sport și Tineret Craiova, de exemplu.
32 de orașe au intrat anul acesta în competiția numită „Hai în pauza de mișcare”, care se desfășoară între 5 și 15 martie și în urma căreia vor fi alese cele 12 orașe în care va ajunge (în mai-iunie) festivalul Bucurie în Mișcare. Așa că să nu vă mirați dacă vă apar pe wall, mai mult decât de obicei, imagini cu oameni fericiți care fac sport. A! Și dacă știți vreo școală de la țară cu copii dornici să se bucure de mișcare dați-le de știre că anul acesta pot fi printre cei 1000 de copii din mediul rural care vor fi invitați să participe, cu transport și masă asigurată, la festivalul Bucurie în Mișcare.
Campania de selectare a școlilor va fi publicată curând pe www.bucurieinmiscare.ro.