Cum să desenezi în patru pași

Ca și tine, am citit zeci de articole care începeau cu: “10 motive pentru care să..”, Cum să înveți ceva în 10 pasi”. Și așa cum au intrat pe o ureche…au și ieșit pe cealaltă.

Adevărul este că, pentru orice sport, instrument muzical sau formă de artă vizuală, trebuie să dedici timp. Și să nu uităm de bani, fiindcă instrumentele de care ajungi să ai nevoie trebuie să fie din ce în ce mai capabile și mai performante.

Mie mi-au trebuit 6 luni de pregătire, 4 ani de liceu, 5 de facultate și încă cel putin 12 pe lângă, de practică constantă, ca să pot spune că deprind aceasta tehnică. Ca să o înțeleg și să o pot transmite mai departe într-un mod corect. În fine, tehnica o prinzi repede, ce vrei să faci cu tehnica mai departe îți dă direcția.

La început contează să fii curios. Apoi să cauți îndrumare. Sunt adepta “trust a professional”, fie că e vorba de o țeavă spartă în bucătărie, a-ți construi, decora sau redecora casa.

Vorbește cu un technician, un maestru, un instalator, un designer, un architect, un profesor. Vorbește cu cineva care chiar “se pricepe”.

Asta este și o modalitate prin care poți “trișa” fiindcă un învățat poate să iți vândă trucurile meseriei mai rapid decât ți-ar lua ție să încerci să explorezi zeci de subiecte disparate, într-un mod haotic. Sunt atâtea opțiuni în jurul nostru și atâția oameni care pot împărtăși ceva cu adevărat valoros încât e păcat să te pierzi printre ustensile complicate și tutoriale video online la care poate nu ți se dau soluții personalizate sau răspunsuri.

Așadar:

  1. Cum începem?

Primul pas este să începi cu elementele de bază. Foarte de bază. Ia un creion absolut obișnuit, HB (scrie pe el). Începe cu a trage linii drepte pe o foaie A4. Nu te zgârci și nu te gândi că mor copacii din cauza ta. Întoarce foaia și pe partea cealaltă și continuă. Încearcă să îți ajustezi intensitatea cu care apeși pe creion și intenția. Vezi dacă poți să duci liniile până în marginea foii fără a depăși muchia. Oprește-te cu un centimetru înainte. Joacă-te cu linii ondulate, în zigzag, întrerupte. Apoi incearcă să desenezi elemente geometrice cât mai aproape de natura lor exactă. Mai multe cercuri (nu te agita dacă nu ies “perfecte”), triunghiuri, pătrate. Da,  poți folosi chiar și o riglă. Continuă cu aceleași elemente geometrice, dar de data asta 3D. În fond, majoritatea lucrurilor pe care le vezi în jurul tău pot fi compuse din aceste forme geometrice.

  1. Observă. 

Odată ce mâna ta s-a obișnuit cu ustensila minune și cu ideea de desen, pasul al doilea ar fi să încerci să îți pui mâna în acord cu ochii și cu mintea.

Așadar caută prin casă un obiect relativ simplu, geometric și clar, pe care să-l studiezi. Spre exemplu o cană. Poziționează cana (orice cană cilindrică, cu un mâner simplu) în fața ochilor și încearcă să desenezi ce vezi, utilizând liniile pe care le-ai exersat mai devreme.

Compară mereu raportul dintre înălțimea și lățimea acesteia. Adaugă elipsele (adica cercul văzut în perspectivă ca un fel de oval ușor ascuțit la capete, care la gura cănii și baza cănii trebuie să aibă cam aceeași curbură). Ai grijă la simetrie. Trasează axa de simetrie prin mijlocul cănii și măsoară distanța dintre aceasta și laterale. Verifica măsurătorile. Vei vedea că pe măsură ce ajustezi ceva în partea dreaptă trebuie să faci aceeași ajustare și în partea stângă.

  1. Detaliile

Dă-ți timp să observi particularitățile obiectului din fața ta. Cum are mânerul. Unde se îngustează. Are vreun model? Poate o decorațiune mai interesantă? Nu o sa intru în detalii de valorație (valoare = tonul de gri care corespunde unei culori), dar poți foarte ușor să hașurezi ușor toată cana evitând zonele luminate și insistă pe zonele unde obiectul este umbrit.

Hașura clasică se realizează când trasezi linii alăturate la un unghi de aprox 45 grade atât de îngrijit încât capătă aspectul de pată uniformă.

  1. Imaginație. Creativitate. Joacă. Expresie

Cana e plină cu cafea? Ies aburi din ea? Poate e folosită pe post de ghiveci și din ea iese o floare. Poate cana e albastră (adăugați un pic de culoare folosind acuarelă sau pastel). Poate în fața cănii stau o pereche de ochelari și un ziar. Două căni pot spune povestea unui cuplu. Poate în funcție de peisajul care le înconjoară spun povestea unor călătorii. Adaugă un fundal. Imaginează-ți că esti la masa Pălărierului Nebun din Alice în Țara Minunilor și desenează mai multe căni, fiecare decorată cât mai interesant.

Joacă-te cu mai multe scenarii ale aceluiasi obiect. Pune-l într-un context. Crează o poveste în jurul lui. Plecând de la cana pe care am folosit-o ca exemplu inițial, poți găsi o mulțime de alte obiecte expresive care să te inspire și la fel de multe tehnici prin care să le redai.

Spor!

Dacă v-a plăcut acest articol vă invit la cursul meu de desen de la Fundatia Calea Victoriei, care începe pe 8 iulie și unde veți învăța tainele desenului în patru ședințe.

Am structurat cursul astfel încât să descoperiți bazele și regulile unui desen corect din punct de vedere tehnic și compozițional. Vom discuta despre desenele marilor artiști și ne vom inspira din stilurile acestora. Pe parcursul celor patru ședințe veți avea ocazia de a experimenta mai multe tehnici precum creion, cărbune, pastel și tuș. Ultima ședință este surpriză și ne rezervăm timp pentru discuții în cadrul vernisajului propriei voastre expoziții.

***

Un articol de Teodora Vărzaru 

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine