Renovarea casei nu este un proces scurt și simplu, de multe ori șantierul poate dura două/trei luni dacă este inclusă și planificarea.
Iată cum poți da o nouă imagine casei tale într-o singură zi! Urmând aceste sfaturi îți vei putea reamenaja locuința făcând mici modificări care îți vor readuce la viață spațiul în care trăiesti, fără a fi nevoie de o renovare propriu-zisă.
Primul pas este sa identifici care zone îți plac cel mai putin și zonele care îți plac cel mai mult. Gândește-te de ce îți plac anumite zone ale casei tale, astfel vei putea transforma ceea ce nu-ți place!
Iata 12 sfaturi practice care te vor ajuta:
- Ordinea.
Știm că a face ordine este plictisitor, dar este esențial pentru reamenajarea locuinței tale: doar așa vei putea descoperi câte obiecte, textile, haine și mobilier ai în casa ta care nu te mai reprezintă. Primul pas este așadar, să faci ordine: mai întâi fiecare cameră, pentru o aranjare generală și apoi în comode, sertare și dulapuri. Când găsești accesorii de mobilier, haine sau textile care nu îți mai plac și nu mai vrei să le folosești, elimină-le. Odată ce casa este curată, ordonată și aerisită, te vei putea concentra la următorii pași pentru rearanjarea casei!
- Decorează pereții cu tablouri și fotografii ce te emoționează.
După ce ai făcut ordine casa ta pare goală? Sau pereții tăi au fost mereu goli? Alege tablouri care îți trezesc emotii sau fotografii cu momente dragi, pentru a da un nou aspect casei tale.
De la rame fără margini până la rame colorate, te poți distra alegându-le pe cele mai potrivite casei tale.
- Schimbă amplasarea mobilierului.
Poziția mobilierului din casa ta poate părea o constantă în viața ta, însă tocmai din acest motiv este esential să o schimbi din când în când. După câțiva ani cu canapeaua la perete (o locație care părea perfectă), schimbarea poziției acesteia îți va destabiliza imaginea obișnuită cu poziția anterioară și îți va permite să-ți vezi sufrageria ca pe o cameră complet nouă.
- Schimbă materialele textile.
O altă modalitate de a îți reînnoi casa este să schimbi țesăturile. Schimbând aspectul canapelelor, draperiilor, pernelor și cuverturii, împreună cu vopsirea pereților, îți va permite să îți revoluționezi casa fără a fi nevoie să o renovezi!
- Adăugă plante.
Un strop de natură poate îmbunătăți starea de spirit, poate aduce bucurie și poate îmbunătăți calitatea aerului. Plantele de interior nu sunt sezoniere, sunt verzi și luxuriante în orice perioadă a anului. Alege-ți plantele preferate și începe să-ți revitalizezi viața!
- Adaugă o piesă noua de mobilier.
Ai un colț în casă care ți se pare puțin trist? Puți folosi o piesă de mobilier vintage sau o piesă de mobilier modernă, un set de rafturi sau o chiar o ladă. Alege stilul tău și umple colțurile triste ale casei tale cu elemente care îți reflecta personalitatea.
- Pictează pereții într-o culoare diferită.
Te-ai săturat de culoarea bucătăriei tale? Culoarea pereților sufrageriei este prea clasică? Culoarea pereților de la intrare este prea excentrică și o vrei minimalistă? Ți-e teamă că schimbarea culorii va fi prea drastică? Alege să pictezi doar un perete pentru a adauga o notă de culoare fără a revolutiona complet intreaga casa.
- Reciclează mobila.
Nu-ți place mobila? De ce să nu o refolosești schimbându-i aspectul? Poți vopsi mobila folosind vopsele de ultimă generație. Asta îți va permite sa le dai un nou aspect fără a fi nevoie să achiziționezi un alt mobilier.
- Înlocuiți mânerele.
Ai nevoie de o nouă senzație dar nu știi ce să schimbi? Este cu adevărat uimitor ce diferență poate face înlocuirea mânerelor ușilor, ferestrelor sau a mobilierului din casa ta. Există multe mărci de mânere, chiar și foarte economice, care îți vor permite să reînnoiești complet aspectul casei tale. Alege mânere minimaliste, vintage sau cu forme creative. De asemenea, poți schimba ușor mânerele sertarelor și dulapurilor deoarece există o varietate imensă pe piață.
- Adio baie veche.
Chiar si baia poate fi schimbată fără a fi nevoie de mari lucrări de renovare. Dacă nu trebuie să schimbi faianța, pardoselile și nu trebuie să înlocuiești țevile, îți poți recrea cu usurinta baia intr-o singura zi! Schimbați oglinda, alege o piesă nouă de mobilier pentru a ține toate produsele și adaugă plante și baia ta va arăta ca nouă!
- Magia unei oglinzi.
Oglinzile sunt o modalitate excelentă de a ilumina și de a redecora casa, îmbunătățind iluminarea ei, mai ales pentru spațiile în care pereții sunt întunecați. Oglinzile nu sunt doar pentru baie, sunt ideale si pentru a mări optic livingul si bucătăria. Oglinzile mari pot fi așezate pe podea ca accesoriu de mobilier iar oglinzile mici pot fi agățate ca niște tablouri, pentru a da personalitate și caracter unui perete.
- Iluminatul.
Iluminatul poate fi un instrument foarte util pentru reînnoirea aspectului casei. Lumina este esențială pentru a schimba atmosfera. O singură lumină centrală nu reușește să creeze impresia de lumină naturală capabilă să împrospăteze o cameră. Pentru a avea o încăpere primitoare este necesar să existe mai multe surse de lumină. Adăugând lămpi de masă sau podea vei vedea cum spațiul tău va fi revoluționat!
Text de Adriana Maria Popescu, Coach Home, lector la Fundația Calea Victoriei, unde va preda cursul Atelier de DESIGN INTERIOR, între 26-29 august.