Probabil că cei mai mulți dintre noi odată cu venirea frigului fie ne oprim din activitățile fizice în aer liber, fie le mutăm în interior. Una din principalele cauze pentru a nu mai ieși afară este lipsa echipamentului potrivit. Bine, știm că trebuie mai multe straturi. Dar câte? Cum să fie ele? Întrebările astea ne opresc de bucuria de a alerga și când e rece afară.
Aveți noroc că sunt prieten pe Facebook cu “Pisicu’’ ( Octavian Andrei Ivanov ) unul dintre puținii oameni care merg la serviciu în alergare și pleacă tot alergând, indiferent de anotimp, chiar dacă locul de muncă e la aproximativ 10 kilometri. Zilele trecute a dat el câteva sugestii pentru cei care mai vor pe-afară. Vi le las mai jos pentru că mie mi se par tare utile.
“Echipament alergare pentru sezonul rece.
Am fost întrebat în câteva rânduri, cu ce mă echipez, câte straturi…, acum că a venit frigul.
Aseară și acum două seri, când au fost cam 5, 6 grade și bătea vântul binișor, am alergat în aceleași încălțări și șosete normale, colanți scurți și o pereche de pantalon lung de genul suprapantalon care se cere pe la concursurile de munte, adică ăla dintr-un fâș subțire sau foiță. În partea de sus am folosit tricou și mânecuțe tehnice, iar pe cap o căciulă tehnică și mănuși.
Evident, am folosit 2XU pentru că mi-au fost la îndemână și sunt calitative.
Colantul scurt cu suprapantalonul a fost alegerea de moment, dar la fel de bine puteam să iau un colant lung și boxeri. Același lucru la tricou cu mânecuțe. Mergea foarte bine și o bluză cu mânecă lungă. Ideea de bază a fost un strat pe tot corpul și m-am simțit foarte ok după primele 10 minute.
Săptămâna trecută când a plouat, am folosit aceleași haine, doar că peste tricou am avut și o foiță.
Când temperatura se apropie sau scade puțin sub 0, pana pe la -5, dacă nu plouă, alerg cam cum am alergat pe ploaia de zilele trecute, un strat, plus în partea de sus o foita.
Când scade sub -5, trec la 2 straturi, atât în partea de jos, colant lung cu suprapantalonul subțire, cât și în partea de sus cu tricou și mânecuțe plus o bluza cu mânecă lungă. În partea de sus mai e și varianta bluza cu mânecă lungă și foiță peste, care rezistă la vânt.
Oricum, echipamentul ține și de antrenament. Cu cât e mai tare, cu atât te încălzești mai mult. Ce am scris în rândurile de mai sus a fost la un puls de sub 150 bpm. Adică, transpirat foarte puțin spre deloc. Important e să rămâi cât mai uscat.
Pe lângă cât de tare e antrenamentul, contează mult și unde termini. În cazul meu, acasă sau la serviciu, unde pot să mă schimb imediat de hainele ude, dar dacă nu ai unde, e puțin mai complicat. Cari ceva foarte gros cu tine sau nu transpiri deloc.
Cel mai important, mâinile și capul sa fie acoperite și să nu se răcească transpirația pe tine. Ăsta e caz clar de răceală bună.
Spor la alergat!”
Acum că s-a făcut “lumină” în această zonă sper să priviți cu alți ochi frigul și vremea mai neprietenoasă. Pe Pisicu’ îl găsiți la Trisport. Treceți pe la el. Are ce să va spună.
multumesc de sfaturi Pisicu’ 🙂