Acum pe bune. Eu chiar nu o să mănânc cozonaci anul ăsta de Paște. Asta pentru că am renunțat să mai consum zahăr. Și astfel a trebuit să improvizez și să mă adaptez. Acesta este motivul pentru care o să vă ofer din toată inima o rețetă pentru un dulce altfel, fără zahăr, pe care să-l savurați zilele astea. Să zicem că e cadoul meu pentru voi de Paște.
Nu doar că e foarte ușor de făcut, dar nici nu durează mult să faci chiflele astea. În plus, nu e nevoie nici de drojdie (apropo, n-am înțeles care e faza cu drojdia care nu se mai găsește… o fi de la “pâinea noastră cea de toate zilele” cel mai probabil…). Eu am ajuns să fac acest dulce după ce am improvizat plecând de la o rețetă de chifle.
Pentru 4 chifle e nevoie de:
– 200 de grame de făină (eu folosesc 150 de grame integrală și 50 de grame albă)
– o linguriță praf de copt sau bicarbonat de sodiu (merge la fel cu oricare )
– o jumătate de linguriță de sare
– 150 de ml kefir (poate fi și sana sau iaurt de băut, eu am avut mereu doar kefir)
– 4-5 linguri de ulei de măsline extra virgin
– o mână zdravănă de oregano – adică vreo 3 linguri
– o mânuță de busuioc – adică vreo 2 linguri
– o mânuță de cimbru – adică vreo 2 linguri
– 3 smochine mari
– 6 curmale mari (sunt unele la Mega în frigider, vrac, vreo 60 de lei kilu’)
– 5 caise deshidratate
– 3 linguri de stafide
– 1 lingură de ulei de măsline extra virgin pentru uns chiflele
– o linguriță de chimen pentru pus peste chifle
– o linguriță de sumac tot pentru presărat deasupra chiflelor (le dă o aromă faină)
Într-un bol încăpător amestecăm ingredientele uscate și fructele tăiate în bucățele de mărimea stafidelor. Turnăm kefirul și uleiul peste ingredientele uscate și le amestecăm cu o spatulă. Scoatem spatula și frământăm doar cât să obținem un aluat. Dacă simțiți că mai trebuie ulei de măsline, feel free. Eu mereu simt că mai trebuie un pic. Împărțim aluatul în 4 părți și formăm 4 bile. Punem bilele în tavă sau pe blatul de lucru, le acoperim cu o folie sau cu un prosop și lăsăm să se odihnească 10 minute. Crestăm chiflele sau nu. Cum vă vine. Ungem chiflele cu ulei, presărăm peste ele semințe de chimen și sumac. Le coacem 18-20 de minute la 200° (ideal funcția ventilație). Fiică-mea a concluzionat că sunt dulcele ei preferat. A pus înghețata pe locul 2. Ceea ce pentru un copil… A zis că a cucerit-o combinația de aromat, sărat și dulce. După cum vedeți arată diferit în funcție de ce lumină avem. 🙂
P.S. Cel mai mare regret al meu e, de fapt, că nu mănânc panettone de Paște, nu cozonac. Îmi place panettonele la nebunie. Ăla simplu, doar cu stafide și bucățele de portocală. Dar am ales calea asta. Acum că am citit ce am scris trebuie să văd cum fac să găsesc o cale în care să „confiez” bucățele de portocală fără zahăr. Hmmm. Așa improvizez mereu.
Sărbători liniștite să avem.