Dacă n-ai cozonaci mănânci chifle

Acum pe bune. Eu chiar nu o să mănânc cozonaci anul ăsta de Paște. Asta pentru că am renunțat să mai consum zahăr. Și astfel a trebuit să improvizez și să mă adaptez. Acesta este motivul pentru care o să vă ofer din toată inima o rețetă pentru un dulce altfel, fără zahăr, pe care să-l savurați zilele astea. Să zicem că e cadoul meu pentru voi de Paște.

Nu doar că e foarte ușor de făcut, dar nici nu durează mult să faci chiflele astea. În plus, nu e nevoie nici de drojdie (apropo, n-am înțeles care e faza cu drojdia care nu se mai găsește… o fi de la “pâinea noastră cea de toate zilele” cel mai probabil…). Eu am ajuns să fac acest dulce după ce am improvizat plecând de la o rețetă de chifle.

Pentru 4 chifle e nevoie de:

– 200 de grame de făină (eu folosesc 150 de grame integrală și 50 de grame albă)

– o linguriță praf de copt sau bicarbonat de sodiu (merge la fel cu oricare )

– o jumătate de linguriță de sare

– 150 de ml kefir (poate fi și sana sau iaurt de băut, eu am avut mereu doar kefir)

– 4-5 linguri de ulei de măsline extra virgin

– o mână zdravănă de oregano – adică vreo 3 linguri

– o mânuță de busuioc – adică vreo 2 linguri

– o mânuță de cimbru – adică vreo 2 linguri

– 3 smochine mari

– 6 curmale mari (sunt unele la Mega în frigider, vrac, vreo 60 de lei kilu’)

– 5 caise deshidratate

– 3 linguri de stafide

– 1 lingură de ulei de măsline extra virgin pentru uns chiflele

– o linguriță de chimen pentru pus peste chifle

– o linguriță de sumac tot pentru presărat deasupra chiflelor (le dă o aromă faină)

Într-un bol încăpător amestecăm ingredientele uscate și fructele tăiate în bucățele de mărimea stafidelor. Turnăm kefirul și uleiul peste ingredientele uscate și le amestecăm cu o spatulă. Scoatem spatula și frământăm doar cât să obținem un aluat. Dacă simțiți că mai trebuie ulei de măsline, feel free. Eu mereu simt că mai trebuie un pic. Împărțim aluatul în 4 părți și formăm 4 bile. Punem bilele în tavă sau pe blatul de lucru, le acoperim cu o folie sau cu un prosop și lăsăm să se odihnească 10 minute. Crestăm chiflele sau nu. Cum vă vine. Ungem chiflele cu ulei, presărăm peste ele semințe de chimen și sumac. Le coacem 18-20 de minute la 200° (ideal funcția ventilație). Fiică-mea a concluzionat că sunt dulcele ei preferat. A pus înghețata pe locul 2. Ceea ce pentru un copil… A zis că a cucerit-o combinația de aromat, sărat și dulce. După cum vedeți arată diferit în funcție de ce lumină avem. 🙂

P.S. Cel mai mare regret al meu e, de fapt, că nu mănânc panettone de Paște, nu cozonac. Îmi place panettonele la nebunie. Ăla simplu, doar cu stafide și bucățele de portocală. Dar am ales calea asta. Acum că am citit ce am scris trebuie să văd cum fac să găsesc o cale în care să „confiez” bucățele de portocală fără zahăr. Hmmm. Așa improvizez mereu.

Sărbători liniștite să avem.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine