Daníel Hjálmtýsson concertează în București, Brașov și Cluj în cadrul unui turneu prezentat de Alternative Culture

Platforma multidisciplinară Alternative • Culture prezintă pentru prima dată în România proiectul islandez Daníel Hjálmtýsson în turneul de promovare a albumului de debut, Labyrinthia, în București, Brașov și Cluj.

Cu influențe dark-rock și post-punk și cu muzică inspirată din creațiile lui Nick Cave, Depeche Mode sau Nine Inch Nails într-un univers parcă imaginat de Leonard Cohen, islandezul Daníel Hjálmtýsson ne provoacă la o experiență intensă în care se simt amprenta nordului extrem și fascinanta natură islandeză.

Artistul va concerta cu propriul band în Control Club în București (14 iunie), Aftăr Hours în Brașov (15 iunie) și va susține un show special în curtea Muzeului de Artă din Cluj în cadrul TIFF (16 iunie).

Bilete: București și Brașov, Cluj.

Muzica lui Daníel Hjálmtýsson poate fi înțeleasă atunci când ne gândim la Nick Cave, Depeche Mode, NIN, Joy Division sau QOTSA într-un univers parcă imaginat de Leonard Cohen. O nesfârșită poveste de dragoste înflăcărată ce este în conflict cu elementele din jurul nostru sau din interior. Impactul naturii islandeze este foarte present atât în artwork, cât și stilul muzical.
Debutul lui Daníel ca artist solo a avut loc în 2020 cu puternica baladă dark, Birds, melodie ce a fost curatoriată în același an de Kevin Cole de la celebra platformă online KEXP ca Song of The Day. După ce a lansat anterior muzică prin intermediul proiectului său secundar HYOWLP, Daníel a semnat cu compania olandeză de management, Thero Agency, după lansarea cântecului. Implicând în trupa sa de lungă durată (Hálfdán Árnason & Skúli Gíslason) și un grup de colaboratori locali și internaționali, EP-ul cu titlu propriu a fost lansat în noiembrie 2020.

Labyrinthia – Artwork by Villi Jóns

Regretatul simbol rock american Mark Lanegan a spus atunci; „Daníel cântă muzică neo-goth înghețată care ne amintește de peisajul auster al Islandei sale natale. Ni-l putem imagina pe scena unei biserici transformate în temniță, undeva în suburbia Reykjavikului”.

Credit foto: Jónatan Leó

Albumul de debut al lui Daníel, LABYRINTHIA, a fost lansat la finalul lui 2022 împreună cu un pachet special de merch. Începând cu martie 2023 sunt disponibile și două versiuni de vinil, prin intermediul casei de discuri indie locale Reykjavik Record Shop. Albumul include și o serie de invitați speciali precum Aðalbjörn Tryggvason (vocalul cunoscutei formații Sólstafir) și magica Elín Ey, fiecare dintre ei cântând poeme islandeze pe care Daníel le-a scris special pentru ei, dar și multi-instrumentiștii belgieni Aldo Struyf și Fred Lyenn Jacques apar și ei pe două cântece. Piesa No reception este curatoriată de același Kevin Cole de la KEXP ca fiind Song of the day.

Pentru concertele din București și Brașov trupa românească Nouă Ani Lumină va susține show-uri în deschidere. Cu o muzică stelară și plină de vibrație, artiștii români vor fi formula perfectă pentru introducerea în spațiul și enegia islandeze.

Nouă Ani Lumină este locul în care aberăm cât de mult putem și sărim de pe șinele realității. Pentru noi e un fel de VR în care putem trăi scenarii ciudate. Am primit de multe ori întrebarea „Ce înseamnă Nouă Ani Lumină?”. Este o distanță pe care nu o cuprinem cu mintea. Toată lumea știe ce înseamnă ani-lumină, dar nimeni nu concepe, de fapt, termenul.

Asta căutăm și în muzică, sonorități mai greu de conceput. Încercăm să transmitem ciudatul și fantasmagoricul prin unde sonore. De multe ori vrem să fugim de pe pământ, cât mai departe de lucrurile lumești iar Nouă Ani Lumină este mantra noastră prin care parcurgem distanțe de neconceput.” Componență: Bogdan Crețu (chitară & voce) și Silvan Plăcintă (tobe & percuție).

Youtube, Bandcamp, Spotify

Alternative Culture își menține interesul de a propune publicului din România muzicieni și producători din zonele alternative și electronica, artiști apreciați international, iar primul sezon de concerte din acest an a debutat la începutul lunii mai în București, Cluj și Brașov, aducând pentru prima dată în România artiști din Franța, Olanda, Marea Britanie sau Islanda, promovând abordări muzicale variate, călătorind printre acorduri indie și sunete melodioase, sintetizatoare sau vibrații electronice, dar și ritmuri dinamice de chitară.

Alternative Culture este o platformă culturală multidisciplinară dedicată fotografiei, muzicii, filmului, literaturii, artei. Focusul principal al platformei este organizarea și producerea de spectacole de muzică live exclusiv cu artiști internaționali și nume din diferite domenii ale industriei muzicale: electronica, pop-indie, rock, alternative, world music, dar și abordări experimentale sau subgenuri ale acestora.

#wearealternativeculture

@wearealternativeculture

alternative-culture.com

***

Cântat de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine