În weekend-ul care tocmai s-a încheiat, am avut parte de o întâlnire fenomenală. Mai exact am fost până la Alba Iulia, că să văd cum arată începutul Campionatului Național de Robotică. Și asta pentru că se prefigurează un an interesant, în care numărul echipelor românești participante se apropie de 160, cu 60 mai multe decât anul trecut. Desigur, ne putem întreba de ce este bine să îi învățăm pe cei mici să construiască roboți? Răspunsul ar trebui să fie foarte simplu: pentru că asta este viitorul. Dar că să înțelegeți ce înseamnă această competiție trebuie să va spun așa:
XEO Talks, evenimentul la care am vorbit în weekend, a fost conceput, produs, aranjat și pieptănat de echipa câștigătoare de anul trecut a competiției. Este vorba de elevii de la liceul Horia Cloșca și Crișan din Alba. Iar dacă anul trecut, la noi în țara s-au confruntat 90 de echipe și 1200 de elevi, anul acesta, numărul echipelor urcă la 150, iar al participanților la aproximativ 1500.
Suntem a treia nație din lume la numărul echipelor participante, după S.U.A și China, ceea ce este fenomenal!
Trebuie să înțelegeți că această competiție, FIRST Tech Challenge are o istorie de vreo 30 de ani și oferă copiilor ocazia de a face ceva ce școala nu le dă, nu le pune la dispoziție, și anume o educație integrată, educația STEM (Science, Technology, Engineering and Math – Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Este un nou curent în educația din secolul nostru care pătrunde și în România, prin ajutorul Asociației Nație prin Educație.
Copiii se vor pregăti timp de mai multe luni, fiind coordonaţi de profesori de liceu şi de studenţi de la Universitatea Politehnică, în timp ce organizaţia Naţie prin Educaţie oferă seminarii gratuite pentru limbaje de programare. Pentru cele două ediţii de până acum, costurile de organizare, suportate de sponsori şi parteneri, s-au ridicat la un milion de euro.
Categoric acest program a devenit preferatul meu, iar întâlnirea cu mințile acestor elevi, m-a făcut să înțeleg că viitorul chiar stă în mâinile lor și nu în ale noastre. Și cred că datoria noastră este de a-i sprijini, a-i ajută și a-i consilia. Bafta, copii și o să ne tot vedem anul ăsta!